Fociláz! Holnap teltház előtt fogadjuk a Slovan csapatát

Németh Krisztián: „Ha nyerünk, a riói karnevál hangulatán is túlteszünk!“

 

Már csak pár óra, és itt a várva-várt Slovan elleni rangadó! Valódi futball-láz uralkodik városunkban és környékén, hisz már hétfőn, a jegyárusitás első napján elkelt minden ülőhelyre szóló belépő. Biztosra vehető, hogy holnap teltház fogadja majd a pályára lépő csapatokat.

 

DAC-Slovan: eddigi mérleg

Az eddig lejátszott élvonalbeli találkozók összesített mérlege:

DAC-Slovan 27  5 7 15  27:52

Hazai pályán 13  4 5 4  17:17

A 13 hazai Slovan elleni mérkőzésre összesen 64.975 szurkoló váltott jegyet, ami egy meccsre 4.998-as átlag.

Egy meccsen legtöbb gólt – ötöt – 1989 tavaszán, az égszínkéken első dunaszerdahelyi látogatásánál rúgta a DAC (5:2, már a 36. percben 4:0 volt!). Az eddigi utolsó hazai győzelem 15 éve, 1993. október 17-én született (4:3). Idegenben eddig egyetlen alkalommal győzött a DAC: az 1996/97-es idény első fordulójában 3596 néző előtt, négy piros lappal tarkított mérkőzésen Zsákovics és Rimanovský, ill. Gomes találatával lett 2:1.

 

Két idényben (2004/05 és 2005/06) a második vonalban is megmérkőztek a csapatok, a négy bajnoki mérlege:

DAC-Slovan 4  1 1 2  3:4

Mindkét bajnokságot tekintve tehát az összesített mérleg

DAC-Slovan 31  6 8 17  30:56

 

Az első Slovan elleni bajnokiját 20 éve, 1988. október 9-én játszotta a DAC. A pozsonyi téglamezei stadionban 12 273 néző előtt gólnélküli döntetlen született.

 

BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK

Szerdán a DAC stadionjában találkoztak a rendőrség, a Szlovák Labdarúgó-szövetség, a pozsonyi Slovan és a DAC képviselői, hogy a holnapi mérkőzésről egyeztessenek. Döntést hoztak arról, hogy a Sport, a Štúr és a Štefánik utcák 11 órától 16 óráig le lesznek zárva. A stadionba a hazai szurkolók a Szabadidő Központ (keleti tribün mögötti rész) felől juthatnak majd be. A városban a mérkőzés napján 11-től 16 óráig alkoholtilalom lesz. Jó hír a DAC-hívek számára, hogy az északi tribün két, keleti tribün felé eső karélya is nyitva lesz. A rendezőség kéri a szurkolókat, hogy időben foglalják el helyüket a stadionban. A fokozott rendőri készültség miatt a városban és főleg a stadion környékén számíthatnak torlódásokra és ellenőrzésekre is az arra közlekedők.

 

BELÉPŐK

A meccs napján a nagy érdeklődésre való tekintettel mobil jegyárusítóhelyeket állít fel a DAC a Szent István téren és a Park Presszó mellett. A Slovan szurkolói számára 1000 jegyet biztosítottak. A hazai klub képviselői a mérkőzésre több, mint 10 ezer DAC-ot buzdító szurkolóra számítanak.

 

MI ÚJSÁG A DAC HÁZA TÁJÁN?

A Szlovák Labdarúgószövetség tegnapi ülésén döntött a DAC három játékosa ügyében. A fegyelmi bizottság Kweukét három, Marcint kettő és Gerichet egy mérkőzésre tiltotta el. A furcsa döntést bizonyára több sportrajongó is megkérdőjelezi majd.

A Szlovák Labdarúgószövetség ismét kitett magáért, hiszen három dunaszerdahelyi játékost is eltiltott és ezáltal meggyengítette a csapat játékoskeretét. Ezzel viszont kedvező döntést hozott a DAC ellenfeleinek, hiszen a gólerős Kweuke három mérkőzésen nem szerepelhet, így hiányozni fog a holnapi Slovan és a jövő heti kupameccsen is.

 

SZURKOLÓI ELŐKÉSZÜLETEK

A DAC-Fanklub (YELLOW-BLUE SUPPORTERS) értesíti a szurkolókat, hogy szombaton 10 órától a LIDL áruház melletti parkolóban gyülekeznek, ahonnét közösen indulnak majd a stadionba, átmasírozva a városon. A sárga-kék szurkolók ezzel is szeretnék megmutatni, hogy létszámuk egyre nő és fontosnak érzik, hogy a dunaszerdahelyiek is lássák egységes fellépésüket kedvenc csapatuk mellett.

A fanklub tagjai sportszerű drukkolásukkal példát mutatnak más csapatok szurkolótáborainak is. A gyülekezőhelyen arcfestésre is lehetőség lesz majd.

Magára a mérkőzésre pedig megaprodukciót készít a fanklub, amilyet Kása Nándor elnök szerint nem csak városunkban, de egész Szlovákiában sem láttak még. „A koregráfia sikeréhez azonban kérjük az összes keleti tribünön helyet foglaló szurkoló együttműködését.“

 

NÉMETH KRISZTIÁN IS MÁR NAGYON VÁRJA A HOLNAPI MECCSET

A bajnokság elején Németh Krisztián még stabil tagja volt a sárga-kék védelemnek, majd Lorant edző első két mérkőzése után a cserepadra szorult, ahol öt bajnokit és egy kupameccset szorított végig. A válogatott tapasztalatokkal is rendelkező védőjátékosunk az Artmedia elleni kupameccsen került vissza a csapatba – Marcin kiállítást követően. Nagyszombatban pedig már a kezdő tizenegyben láttuk, és 51-ik élvonalbeli bajnokiját játszotta a DAC mezében. Sőt, 33-éves korában megszerezte első élvonalbeli gólját anyaegyesületének színeiben. Hogy fogadta a mellőzést és milyen érzés volt góllal térni vissza?

„Az edző valamit változtatni akart, és hál’ Isten nem volt probléma, mert nyertük a meccseket. Öröm számomra, hogy én is ott lehettem az Artmedia és Nagyszombat ellen, és mindkét meccsen sikerült  megfognunk az ikszet. Végre a pályán voltam, erre a gólra rápihentem,“ mosolyog Krisztián.

Az A-csapat egyedüli játékosa, akit a tavalyi idényben is a DAC-ban láthattuk. Mit szól a városban dúló focilázhoz?

„Nem gondoltuk volna fél éve, hihetetlen ez a karnevál, ha pedig megverjük a Slovant, még a rióin is túlteszünk.“

A csapat mennyire éli át a szombati meccs légkörét?

„Mi hazaiak jobban érezzük, mint a külföldiek, de mikor majd meglássák a teli stadiont, a hangulatot,  a tüzet, ők is megértik, miről van szó. De nekünk most elsősorban a magunk dolgaival kell foglalkozunk, higgadt fejjel kell játszanunk. Meg kell verni a Slovant, az első meccsen sem voltunk messze tőle.“

(atos, nk, 2008. október 31.)