Az MKP és Budapest is magyarázatot kér a rendőrök brutalitására, Fico kormányfő a magyar politikusokat hibáztatja

Indokolatlan volt a kommandósok rohama

Dunaszerdahely. A DAC szurkolói szerint indokolatlan volt a kommandósok rohama, mert senki nem dobálta kővel a rendőröket. Különösen azt tartják felháborítónak, hogy ha láttak is valamiféle rendbontást a rendőrök, akkor miért nem emelték ki a tömegből a huligánokat. Ehelyett végigverték a tribünt, a menekülő emberek pedig egymást taposták és szorították a rácshoz. A rendőrség szerint jogos volt a fellépés, legfeljebb a szervezők hibáztak. A történtek újabb szlovák–magyar politikai nyilatkozatháborút eredményeztek.

 

Az MKP sajtóközleményt tett közzé, Csáky Pál pártelnök sajnálatosnak tartja a történteket. „Fel kell tennem nem csak önmagamnak, hanem a szlovák belügyminiszternek is azt a kérdést, indokolt volt-e a rendőrség közbelépése a stadionban, a másik pedig, hogy adekvát módon reagált-e a rendőrség, nem volt-e túlzott a reagálás”. Robert Fico szlovák kormányfő viszont a magyar politikai erőket szólította fel, hogy akadályozzák meg a hasonló provokációkat. A szlovák belügy szerint az akció jogos volt, és aki huligánokat véd, az azonosul velük. Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője az Új Szónak megerősítette, a DAC-szurkolókkal szembeni fellépésre azért volt szükség, mert köveket hajigáltak a lelátóról, és többen közülük a rendőrökre támadtak.

 

A mérkőzést és az azt kísérő fejleményeket a helyszínen követte figyelemmel Berényi József MKP-elnökhelyettes is, aki rögtön a durva rendőrségi közbelépés után telefonon tájékoztatta Robert Kaliňák belügyminisztert. Pázmány Péter, Dunaszerdahely város polgármestere, egyben az MKP járási elnöke úgy látta, a magyar szurkolók nem adtak okot a kommandósok támadására. Én semmilyen okát nem láttam a beavatkozásnak. Amennyiben úgy gondolták, hogy a (magyar) szektorból megjegyzések érkeztek, akkor a szektort körbe kellett volna venni (...). A rendőrség benyomult a szektorba, ütötte-verte az embereket. Én az ilyenfajta beavatkozásnak az okát nem láttam” – mondta Pázmány. Látta, hogy a Slovan-szurkolók táborából érkeztek a petárdák, de ez a szlovák hatóságok számára „mintha meg sem történt volna”.

 

Bastrnák Tibor, Komárom polgármestere, az MKP parlamenti képviselője honlapján szemtanúként számolt be a látottakról: „én sem láttam semmi olyasmit, ami a rendőri beavatkozást szükségessé tett volna. A szünetben egyből tájékoztatást kértem a jelenlévő országos rendőrparancsnok helyettesétől. Ő azt állította, felvételekkel tudja igazolni a rendőri fellépés szükségességét és mértékének indokoltságát. A mérkőzés után felhívtam a belügyminisztert, és arra kértem, fogadjon és együtt tekintsük meg ezeket a bizonyos felvételeket, hogy aztán pontosan informálni tudjam a közvéleményt. A történteket a közelemben ülő Slovan-szurkolók sem értették” – közölte Bastrnák Tibor a honlapján.

 

Zászlóégetés a szlovák nagykövetség előtt

A magyar kormány azonnali, minden részletre kiterjedő vizsgálatot kér az illetékes szlovák hatóságoktól a rendőri fellépés jogszerűségéről. Arra vár választ, milyen szakmai indokai voltak a beavatkozásnak, és arányosak voltak-e a szlovák rendőrség által alkalmazott eszközök. „A dunaszerdahelyihez hasonló félreérthető események sem jogosítanak fel senkit arra, hogy bármelyik nemzet jelképét meggyalázzák, nemzeti büszkeségét megsértsék” – tartalmazza a kormány állásfoglalása. Ezzel a budapesti szlovák nagykövetség előtti tüntetést ítélte el, ahol több demonstráló szlovák zászlót égetett szombat este. A tiltakozás ma és holnap este is folytatódik a nagykövetségnél, a hatvannégy vármegye mozgalom szervezi, amely felhívásában vérbosszút követel Dunaszerdahelyért. A magyar és a szlovák külügyminiszter is beszélt a Dunaszerdahelyen történtekről, Ján Kubiš azért hívta fel Göncz Kingát, hogy tájékoztassa a részletekről – mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő. Göncz Kinga azt kérte Ján Kubištól, hogy a szlovák hatóságok vizsgálják ki, mennyire volt arányos a rendőri fellépés, mert a nyilvánosságra került képek kétségeket vethetnek fel. A szlovák külügyminisztérium viszont elítélte a magyar szélsőségesek szombat esti tüntetését a szlovák nagykövetsége előtt, egyben felszólította a magyar szerveket, hogy határozottan lépjenek fel a provokatőrökkel, valamint a két nemzet és állam békés együttélését ellenzőkkel szemben.

(kor, ú, mti, Új Szó, 2008. november 3.)

 

Még eszméletlenül is verték a kommandósok

Értesüléseink szerint a súlyosan megsérült 18 esztendős úszori DAC-rajongó állapota már stabil. A pozsonyi kramárei kórházba mentőhelikopterrel elszállított fiatalembernek megrepedt a nyakcsigolyája és több helyen eltört az állkapcsa. A brutális rendőri beavatkozás miatt sérült meg a drukker, ám a hivatalos jelentés szerint leesett a tribünről. „Biztos, hogy előre eltervelt kommandós akcióról volt szó. Az egyik Újpestről érkezett DAC-szurkoló megkérdezte a rendőröket, hogy kifüggesztheti-e a magyar lobogót. Az igenlő válasz után elkezdte a zászló kirakását, amikor összenéztek a kommandósok, s kíméletlenül megindultak felénk. Szektorunkban szinte mindenkit ütöttek, vertek, főleg a fejre céloztak. Már eszméletlen volt az úszori srác, amikor még mindig rugdosták és ütlegelték. Még felháborítóbb, hogy még azokat is verték, akik segíteni akartak a bajba jutotton, így még egy rendező is kapott a viperával” – mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő csallóközi szurkoló. Hogy így történt, több drukker is megerősítette, akik a szektorban voltak. A fiú semmilyen kemény maghoz nem tartozott, úgy értesültünk, most volt életében először DAC-meccsen. Megtudtuk, körülbelül hatvan személy szorult orvosi ellátásra a stadionban, s a hivatalos forrásokkal szemben nemcsak hat ember került kórházba, hanem több. Néhány sérültet Galántán láttak el. Szombat este a dunaszerdahelyi városháza előtt spontán felvonulás zajlott, amelyen közel százan vettek részt.

(sz. z., Új Szó, 2008. november 3.)

 

Magyar Koalíció Pártja

A rendőrattak szlovák politikai felhangja

Pozsony. Ivan Gašparovič államfő, valamint Dušan Čaplovič és Robert Kaliňák miniszterelnök-helyettes ad politikai felhangot a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történteknek, állítja Csáky Pál, az MKP elnöke.

 

Robert Kaliňák belügyminiszter ugyanis tegnap közös sajtótájékoztatót tartott az államfővel, és ezen az MKP-t és a magyar kormányt vádolta meg azzal, hogy politikai tőkét akarnak kovácsolni az ügyből. „Néha az az érzésünk, hogy ő nem a kisebbségekért felelős, hanem a kisebbségek elleni miniszterelnök-helyettes” – jegyezte meg Čaplovič számlájára Csáky. Meglepőnek nevezte, hogy Ivan Gašparovič köztársasági elnök is hozzászólt a témához. Az MKP továbbra is megkérdőjelezi, hogy indokolt volt-e a rendőrség fellépése. „Úgy látom és azok a kollégáim is úgy látják, akik részt vettek a futballmérkőzésen, hogy nem volt ok a rendőrség ilyen jellegű fellépésére” – jelentette ki a pártelnök.

 

A párt interpellálni kívánja a belügyminisztert, s követeli, hogy mutasson be bizonyítékokat. „A rendőrök ma sok mindenről beszéltek, de semmilyen bizonyítékkal nem álltak elő” – jelentette ki Csáky. Követeli, hogy a rendőrség hozza nyilvánosságra azokat a felvételeket, melyek igazolják, hogy valóban megtámadták a rendőröket az adott szektorból. Szerinte azonban a rendőrség fellépése szakmailag indokolatlan volt. „Akkor sem kellett volna mindenkit válogatás nélkül verni, ha támadás történt, csak azokat kellett volna kiemelni, akiket a rendőrség elleni támadással gyanúsítottak” – jelentette ki a pártelnök. Kifogásolta azt is, hogy a szlovák rendőrök úgynevezett viperát, vagyis teleszkópos vasbotot használtak, amelynek használata egész Európában tilos. „Ezzel komoly sérüléseket lehet okozni, arról pedig bizonyítékaink vannak, hogy nem a szurkolók, hanem a rendőrök kezében volt vipera” – jelentette ki Csáky.

 

Az MKP segítséget ígért mindenkinek, aki büntetőfeljelentést kíván tenni a rendőrségi fellépés miatt.

(lpj, Új Szó, 2008. november 4.)

 

Romantikus Erőszak és a Hungarica dalai szélsőségesen nacionalisták, nem ritkán rasszisták és irredenták

„Odaszólt” a rendőrség, hogy fújják le a koncertet

Pozsony/Dunaszerdahely. A dunaszerdahelyi rendőrség javaslatára maradt el az úgynevezett magyar nemzeti rockot játszó Romantikus Erőszak és Hungarica szombatra tervezett fellépése. A két együttes koncertjének helyszíne Nagyudvarnok lett volna, ám a község önkormányzata pénteken felbontotta a helyi művelődési ház kibérelésére aláírt szerződést.

 

„A mi partnerünk az Eló Koncert szervezőiroda volt, és mivel az akció az interneten terjedő információk alapján nem volt összhangban a törvénnyel, elálltunk a megállapodástól” – nyilatkozta az Új Szónak Tóth Ernő, a község polgármestere. Utalt arra, hogy ezt a lépést tulajdonképpen kikényszerítették, de ezzel kapcsolatban részletekre nem tért ki. Azt azonban elmondta az együttesek védelmében, hogy az erőszakot elutasítja, de sajnálja, hogy nem lehet minden témában szabadon véleményt nyilvánítani.

 

Both Péter dunaszerdahelyi járási rendőrparancsnok megerősítette feltevésünket, hogy a hatóságok kérésére fújták le a koncertet. „A két együttes dalszövegei extrémizmusról tanúskodnak, ezért léptünk kapcsolatba a polgármesterrel, és megegyeztünk, hogy a falu mondja fel a bérleti szerződést. Tekintettel a szombati DAC–Slovan mérkőzésen várt eseményekre, nem lett volna szerencsés ugyanazon a napon két ilyen együttes koncertje. Ezért döntöttünk úgy, hogy az nem megengedhető” – mondta Both Péter.

 

A két együttes dalszövegei szélsőségesen nacionalisták, nem ritkán nyíltan rasszisták és irredenták. A Romernek is becézett Romantikus Erőszak például „fehér Magyarországról” álmodik: „Mindennél fontosabb vágyam, hogy Magyarországot fehérnek lássam” – éneklik egyik dalukban. Az együttes tagjai saját honlapjuk tájékoztatása szerint, habár tudtak arról, hogy koncertjük elmarad, megkíséreltek eljutni Dunaszerdahelyre. Komáromnál lépték át a határt, de a rendőrség igazoltatta, majd kihallgatás végett bekísérte őket a komáromi rendőrkapitányságra, s csak a DAC–Slovan meccs lefújása után engedték el őket. Mindannyiukat visszakísérték a határra, és felszólították őket, hogy hagyják el Szlovákia területét. Hasonló beállítottságú a Hungarica zenekar is, melynek tagjai azonban honlapjuk tanúsága szerint ott voltak Dunaszerdahelyen.

 

„Szemtanúiként a dunaszerdahelyi eseményeknek határozottan állítjuk, hogy a szlovák rendőrség részéről minden előzmény nélküli, brutális támadás érte a magyar szurkolókat” – olvasható a honlapon. Dalaik talán még a Romantikus Erőszak szövegeinél is irredentábbak; az egyik szerint például „Pozsony városa látni fog még magyar királyokat”.

(jom, lpj, Új Szó, 2008. november 4.)

 

Ján Packa országos rendőrfőkapitány szerint „csak azok ellen a szélhámosok ellen léptünk fel, akik a stadionban kupit csináltak”

Mindenki másképp látja a rendőrrohamot

Pozsony/Budapest. Viharos az utóélete a szombati DAC–Slovan futballmérkőzésnek. A szlovák rendőrök indokoltnak, a magyar szurkolók eltúlzottnak nevezik a kommandósok beavatkozását. Azokat a videofelvételeket, amelyek igazolnák a magyar szurkolók agresszivitását, a rendőrség nem hozza nyilvánosságra.

 

Ivan Gašparovič államfő tegnap bekérette a belügyminisztert, közel félórás tárgyalás után elmondta: nem érti, miért jön valaki szurkolni idegen országból egy olyan klub mérkőzésére, amely európai szinten harmadosztályú csapatnak sem számít. Meggyőződése, hogy a szélsőséges megnyilvánulások ellen erőteljes fellépésre van szükség. „Csak egyfajta intolerancia létezik, és jó lenne, ha ezt a Duna mindkét oldalán tudatosítanák az emberek” – jegyezte meg Gašparovič, hozzátéve: a mérkőzésen történteket fölöslegesen túlpolitizálják.

 

Ugyanígy Robert Kaliňák belügyminiszter sem bírálta a szlovák hatóságok beavatkozását. Véleménye szerint a rendőrség az elmúlt két évben több tucat labdarúgó-mérkőzésen vett részt hasonló bevetésen – példaként említette a nemrég játszott Szlovákia–Lengyelország világbajnoki selejtezőt. „Nem anyai simogatás volt az, amit a lengyel szurkolók a rendőröktől kaptak. Egyébként a dunaszerdahelyi meccsre érkező drukkereknél lefoglalt tárgyak is igazolják, milyen szándékkal érkeztek a mérkőzésre – elmondhatom, hogy nem a játékosok fényképeit őrizték aláírásra” – mondta Kaliňák.

 

Kinek van igaza?

Stanislav Jankovič, az országos rendőrfőkapitány helyettese szerint megkönnyítette volna a rendőrség munkáját és számos sérülést is elkerültek volna, ha a szervezők eleget tesznek az egyenruhások utasításainak. „Nem takarították el a veszélyes tárgyakat, és nem nyitották ki a kapukat akkor, amikor erre szükség lett volna” – tette hozzá Jankovič. Egyes vélemények szerint a hatóságok szándékosan és ok nélkül ürítették ki erőszakkal a DAC-szurkolók szektorát, a Slovan-tábort pedig annak ellenére is békén hagyták, hogy a drukkerek számos petárdát és füstbombát dobtak az egyenruhások közé és a pályára. Ján Packa országos rendőrfőkapitány így fogalmazott: „Csak azok ellen a szélhámosok ellen léptünk fel, akik a stadionban kupit csináltak.”

 

Tegnap sajtótájékoztatót tartott Miloš Tomáš a Szlovák Labdarúgó Szövetség főtitkára. Mindössze annyit tudtunk meg, hogy ma 10 órától rendkívüli ülést tart a fegyelmi bizottság, amely elsősorban a DAC–Slovan mérkőzésen történtekkel foglalkozik. Azt is közölte: csütörtökön összeül a szövetség legfelsőbb szerve, a végrehajtó bizottság is.

 

A magyar kormány is magyarázatot kér a szlovák rendőrség dunaszerdahelyi beavatkozására. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint azért van szükség a történtek kivizsgálására, mert nem világos, mi volt a magyar szurkolók bűne: elkövettek-e olyan rendbontást, amelyre ez volt a jogszerű és arányos rendőri válasz, vagy az volt az ok, hogy magyarok voltak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a képeken nem látták nyomát olyan rendbontásnak, ami indokolta volna az ilyen brutális rendőri beavatkozást.

 

Elégtelennek nevezte a szlovák rendőrségtől tegnap kapott tájékoztatást Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter. „A felszínt értjük, az okokat a történéseket nem vagy csak részben ismerjük – jelentette ki a tárcavezető. – Azt kell mondanom, hogy a válasz nem oszlatta el a kételyeket.” A szlovák jelentés szerint a beavatkozás indokolt volt, és ezt videofelvételekkel is tudják bizonyítani. „Az országos rendőrfőkapitány szlovák partneréhez fordult, kérve a tájékoztatás kiegészítését és hogy megismerhessük azokat a felvételeket” – tájékoztatott Draskovics.

 

A stadionban magyar hatósági emberek is jelen voltak, de nem tapasztaltak olyan eseményt, mely indokolttá tette volna a magyar szektorban a kommandósbeavatkozást. „A jelen lévő magyar rendőrök azt jelentették, hogy nem láttak olyan történést, mely a magyar rendőrség rutinja szerint indokolttá tett volna ilyen fellépést” – tájékoztatott Draskovics. Kifogásolta, hogy a magyarok nem kaptak megfelelő információkat a szlovák rendőrségtől. „Az események közben érdemi tájékoztatást nem kaptak, azt a feladatot, amiért kiküldték őket, nem tudták ellátni” – állítja Draskovics. Szerinte az lett volna a feladatuk, hogy segítsék a magyar szurkolók és a szlovák rendőrség közti kommunikációt.

 

Draskovics úgy véli, mindkét félnek az az érdeke, hogy pontosan kiderüljön, mi történt, világos legyen, mi volt az oka a fellépésnek, és az arányos volt-e az indokokkal. „Mindaddig, amíg ebben kétely van, nagyon sokféle értelmezés lehetséges, olyan értelmezések, melyek nem szolgálják a két ország kapcsolatainak fejlődését” – jelentette ki Draskovics. A miniszter elítélte a szlovák zászlóégetést és a szlovák helységnévtáblák lefestését is. „Magyarországon sem lehet semmi olyat elkövetni, mely sérti Szlovákia érzékenységét, becsületét, büszkeségét – jelentette ki Draskovics. – A szlovák nagykövetség előtt elkövetett garázdaság miatt a rendőrség eljárást indított.”

 

Javult a sérültek állapota

Jobban van a pozsony–kramárei kórházban ápolt dunaszerdahelyi L. Krisztián. „Ugyan még vár rá egy szájsebészeti beavatkozás, és a megsérült csigolyáit is kívülről rögzíteni kell – tájékoztatta lapunkat Rúth Geržová, a kórház szóvivője. – Nincs életveszélyes sérülése, jelenleg rögzítő gallért visel, ezt váltja fel a külső rögzítés.” Arról nem nyilatkozott, hogy a fiú sérüléseit mi okozhatta, azt azonban kizárta, hogy epilepsziás rohama lett volna. „Nem volt ilyen rohama, az orvosok megfigyelték őt, feltehetően sokk okozta a rosszullétét” – mondta Geržová.

 

Horváth Zoltán, a dunaszerdahelyi kórház igazgatója elmondta, öt szlovák és öt magyar állampolgárt kellett ellátniuk a központi ügyeleten, egy magyar állampolgárt pedig fel kellett venni megfigyelésre. „Neki enyhe agyrázkódása volt, s eszméletét is vesztette, azonkívül a tömeg össze is nyomta, ebből is sérülései származtak. Már ő is elhagyta a kórházat. A többieknek könnyebb, leginkább zúzódásos sérüléseik, szakított sebeik voltak. Valószínűsíthető, hogy a sérülések egy része ütések következtében, egy részük taposás miatt keletkezett” – tájékoztatta lapunkat a dunaszerdahelyi kórház igazgatója.

 

Új szabályok a pályákon

A rendőrség javaslatai szerint kétség nem fér hozzá, hogy szigorú jogszabályt kell elfogadni ahhoz, hogy a randalírozó szurkolókat kitiltsák a focipályákról. „Egyes mérkőzések már háborús bevetésre emlékeztetnek, és ezt már meguntuk. Ne feledjék, hogy ezeket az akciókat az adófizetők térítik. Nagy-Britanniától kell példát venni, ahol néhány év alatt a föld alá temették Európa legagresszívabb szurkolóit. Nem Amerikát fogjuk felfedezni, hanem az elfogadásra váró sporttörvénybe egyszerűen beiktatjuk a legszigorúbb angol modellt, amelynek köszönhetően egyszerűen kiirtották a stadionokból a legagresszívabb szurkolókat” – nyilatkozta Packa.

 

A jogszabály bevezeti a szurkolói igazolványokat és azt is lehetővé teszi, hogy a kockázatos mérkőzéseket nézők nélkül játsszák. Az sem kizárt, hogy rövidesen minden kockázatos mérkőzés előtt kamerarendszer figyeli a bejáratokat és rögzíti a mérkőzésre látogató személyek arcát.

 

A dunaszerdahelyi szurkolók ma délután csendes demonstrációt szerveznek a szombati mérkőzésen történtek miatt. A felvonulás 16 órakor a Városháza melletti 56-os emlékműnél kezdődik.

(dem, lpj-, Új Szó, 2008. november 4.)

 

Dióhéjban a véres ügy fejleményei

u Az államfő és a belügyminiszter is helyesli a kommandósok bevetését.

 

u A szlovák rendőrség szerint a szervezők nem tartották be a biztonsági előírásokat – a stadion néhány kapuját későn nyitották ki, nem tüntették el a lelátókról a veszélyes tárgyakat.

 

u A magyar rendőrség bizonyítékokat és aprólékosabb magyarázatot akar kapni az incidensről.

 

u A védelmi parlamenti bizottság ma foglalkozik az üggyel.

 

u Ján Packa országos rendőrfőkapitány közölte: ki kell tiltani a mérkőzésekről azokat, akik verekedni akarnak; mielőbb be kell vezetni a szurkolói igazolványokat.

 

u Nem kizárt, a kockázatos mérkőzéseket a jövőben nézők nélkül játsszák.

(dp, új Szó, 2008. november 4.)

 

Gašparovič Kaliňákkal tárgyalt a dunaszerdahelyi akcióról; Pozsony egyelőre titokban tartja „bizonyítékait”

Kommandósattak után nyilatkozatháború

Pozsony. Jogos volt a rendőrségi beavatkozás a dunaszerdahelyi DAC–Slovan élvonalbeli labdarúgó-mérkőzésen szombaton – állítja a szlovák rendőrség. Robert Kaliňák belügyminiszter szerint a történtekért nagyrészt a mérkőzés szervezőit terheli a felelősség. A magyar hatóságok nem tartják elegendőnek a szlovák egyenruhások magyarázatát; hiányolják a bizonyítékokat, a beavatkozást eltúlzottnak tekintik.

 

Ján Packa országos rendőrfőkapitány szerint videofilmek formájában bizonyítékok vannak a kezükben arról, ahogy a szurkolók megtámadták a stadionban a kommandósokat. A felvételeket azonban csak az ügy tisztázása után tárják a nyilvánosság elé; egyelőre titokban tartják. „A youtube.com oldalon is számos klipet találnak a mérkőzésről, s ezek is igazolják, hogy a rendőrség bevetése teljesen jogos volt. Ne csináljunk politikát az egészből, a Slovan és a DAC szurkolói ellen egyformán erélyesen felléptünk. Nem különböztetünk meg magyar vagy szlovák drukkert, hanem csak olyan szurkolót, aki normálisan viselkedik és focit akar nézni, illetve ennek ellenkezőjét” – magyarázta Packa. Bár az általa említett portálon több tucat felvétel van a mérkőzésről, egy olyan sincs, amelyen egyértelműen látni lehetne, hogy a szurkolók rátámadtak a rendőrökre. Csáky Pál, az MKP elnöke szerint a rendőrség nem adott kielégítő választ a történtekre: nem mutattak bizonyítékot arról, hogy megtámadták volna az egyenruhásokat, és arra sem válaszoltak, hogy indokolt volt-e a rendőrségi beavatkozás mértéke. A szlovák rendőrség egyébként a magyar hatóságokat is tájékoztatta a történtekről. Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a szlovák fél reakciója nem nyugtatta meg a magyar hatóságokat, kormányt és közvéleményt.

 

Robert Fico kormányfő – saját bevallása szerint –, a visegrádi országok holnapi varsói találkozóján akar négyszemközt beszélni a szombati eseményekről magyar kollégájával, Gyurcsány Ferenccel. A szlovák rendőrség elmondása szerint a mérkőzés előtt mindkét csapat szurkolótáborának tagjait ellenőrizték, bakancsra erősíthető késeket, sövényvágó késeket, neonáci szimbólumokat találtak. „Ez is bizonyítja, milyen céllal jöttek a mérkőzésre” – nyilatkozta Packa. A mérkőzés során 35 személyt tartóztattak le – 15 Slovan- és 3 DAC-szurkolót, valamint 17 magyar állampolgárt. Garázdálkodás és hatósági személy ellen elkövetett erőszak miatt indult ellenük vizsgálat. A szombati mérkőzésen történtekről egyébként ma a parlament védelmi bizottsága is tárgyal.

 

Ivan Gašparovič államfő és Robert Kaliňák belügyminiszter egybehangzóan állítja: jogos volt az egyenruhások beavatkozása. A történteket szerintük az MKP és a magyar kormány képviselői fölöslegesen túlpolitizálják, mivel a meccsen nem a szurkolók nemzetisége, hanem agresszivitása miatt kellett rendet teremteni. További részletek a 2. oldalon.

(dem, Új Szó, 2008. november 4.)