A legfrissebb vád szerint karlengetés volt az oka a brutális rendőrattaknak, a megígért bizonyítékokat továbbra sem mutatta be a szlovák rendőrség

Bizonyíték kell, nem idézet – verziók rendőrrohamra

Pozsony. A szlovák rendőrség még mindig nem mutatta be a megígért bizonyítékokat, amelyek indokolták a múlt szombati dunaszerdahelyi rendőrroham elrendelését.

 

Kaliňák belügyminiszter „bizonyítéka” a középső kép. Szerinte a szurkoló lefelé üt, egy rendőr sisakját veri. Az internetre felkerült teljes képsor bizonyítja, a szurkoló azért emelte fel a karját, hogy kivédjen egy ütést, és nem a rohamrendőr felé mozog, hanem elhúzódik tőle. (A pepsifoci.hu internetes oldalon megjelent szurkolói felvételek)

A bizonyítékot a magyar kormány és rendőrség is várja. Robert Kaliňák belügyminisztér kedden egy fotóval próbálta bizonyítani, hogy egy néző ökölbe szorított kézzel ütött egy rendőr sisakjára, amikor a tribün alatt rendőrök vonultak el. A fényképen nem lehetett látni a megütött rendőrt. Az internetre felkerült teljes képsor bizonyítja, hogy a támadónak kikiáltott néző védekezik.

 

Kaliňák emellett a mentőszolgálat egyik alkalmazottjának vallomását hozta fel, mely szerint a DAC szurkolók szüntelenül káromkodtak, kiabáltak a rendőrökre. Idézte is a mentős: „a szurkolók azt kiabálták, nácik, f…szok.” A stadionokban azonban ez sajnos mindennapos. A rendőrség és a szlovák politikusok még néhány verziót felhoztak a beavatkozás igazolására, valamennyi sántít. Emellett nem adnak magyarázatot arra, miért nem lehetett néhány huligánt kiemelni a tömegből, ha volt rendbontás, miért kellett végigverni a tribünt, melyen zömében békés szurkolók, gyerekek, fiatalkorúak és idősebbek voltak.

 

Megválaszolatlan kérdések órája

A beavatkozás tegnap a parlamenti kérdések óráján is terítékre került, Köteles László (MKP) azt kérdezte a minisztertől, mikor hozza nyilvánosságra a bizonyítékokat. „Már az is felhatalmazta a rendőrséget a bevetésre, hogy néhány szurkoló felemelte a jobb karját és heilezett” – válaszolta Kaliňák. – Én megértem, hogy egyes képviselők nem akarják megérteni azt, hogy nálunk büntetendő, ha valaki felemeli a jobb karját. Szlovákiában mindig keményen felléptünk a szélsőséges csoportok ellen. Amikor a Slovenská pospolitosť tagjai emelték fel a jobb karjukat, kivetkőztettük őket egyenruháikból. Aki ezt nem érti meg, az vélhetőleg a magyarországi jogszabályokhoz igazodik, ahol a heilezés nem bűncselekmény” – mondta Kaliňák. Biró Ágnes (MKP) emlékeztette, vannak olyan felvételek is, amelyeken védekező szurkolókat, földön fekvő fiatalt vernek. Kaliňák azt mondta, ilyen felvételt nem látott. „A fasizmus támogatása út a pokolba, ezzel a pokolba jutnánk” – tette hozzá a belügyminiszter. Csáky Pál, az MKP elnöke felszólította Kaliňákot, mondjon le. „Előbb azt állította a rendőrség, hogy videofelvételek vannak arról, hogy a szurkolók verik a rendőröket. Semmilyen videót nem mutattak be. Aztán arról beszéltek, hogy köveket dobáltak, most meg azt állítják, hogy heileznek. Hol vannak a konkrét bizonyítékok? Én megértem, hogy ideges; látni is, hogy fizikailag fáradt. Nincs válasza a kérdéseinkre” – mondta az MKP elnöke. „Igen fáradt vagyok, mert dolgozom, ellentétben önnel, Csáky úr. Minisztériumom mindig minden magyarellenes támadást kivizsgált. Rasszista patkányok minden országban vannak, és ezek ellen fel kell lépni. Nálunk nem fog fasiszta gárda menetelni” – zárta le Kaliňák.

(ú, dem, Új Szó, 2008. november 7.)

 

A rendőrség bármikor visszaélhet a külföldi lobogók használatáról hozott jogszabállyal

Zagyva a zászlótörvény

Pozsony. Nem világos, hogy a sportrendezvények szervezéséről szóló törvény új alapján milyen zászlókat vihetnek a szurkolók a stadionokba.

 

Gál Gábor jogász szerint a szerdán elfogadott törvény szövege nem egyértelmű, a jogszabály gyakorlatilag kivitelezhetetlen.

 

A törvény bevallottan a magyar zászlókat akarja kitiltani a szlovákiai stadionokból. A módosítások közt Rafael Rafaj SNS-képviselő javaslatát is elfogadták, mely szerint a sportesemények szervezőjének meg kell akadályoznia, hogy a rendezvényeken a szurkolók „ócsárló módon használják idegen országok állami szimbólumait.”

 

Olyan mérkőzéseken, amelyeken fennáll, hogy a közrend vagy a résztvevők biztonsága veszélybe kerülne, a szurkolóknak meg kell tiltani, hogy idegen országok állami szimbólumait vigyék be a rendezvényre. Mindezt a jogszabály szerint a szervezőknek kell megítélniük, nekik kell eldönteniük, mi az ócsárló mód, és mikor jelenthet veszélyt az, ha egy labdarúgó mérkőzésen valaki például Magyarország zászlaját akasztja ki a lelátó korlátjára.

 

„Maga az elképzelés rossz, az ötlet beteg. A rendőrség vagy a hatalom bármikor visszaélhet ezzel a törvénnyel. Egy-két úriember frusztrációját akarjuk ezzel kezelni, ami egy demokratikus társadalomban elfogadhatatlan. Ha már szabályokat vezetünk be, akkor legyenek egyértelműek” – magyarázta lapunknak Gál.

 

Rafaj szerint viszont csak azt akarják elérni, hogy a stadionokból eltűnjön a nemzetiségi feszültség. A SNS-képviselő módosító javaslata szerint a szurkolóknak tilos ócsárló módon használni idegen országok állami szimbólumait – ha ezt megsértik, kihágást követnek el és 5000 koronás bírságra számíthatnak. Ugyanekkora a bírság, ha olyan mérkőzésre viszik be a zászlót, amelyeken fennáll, hogy a résztvevők biztonsága veszélybe kerül. Egy másik paragrafus szerint a szurkolók csak létező országok hivatalos – standard – zászlóit vihetik be a stadionba; feltéve, ha ezt a szervező engedélyezi. „Milyen az a hivatalos zászló? Nem szabad magyar zászlót bevinni, de mi van akkor, ha hárman bemennek a stadionba, egymás fölé állnak, a legfelsőnél piros, a középsőnél fehér, az alsónál pedig zöld zászló lesz? Az sem derül ki a törvényből, mi van akkor, ha valakinek a trikójára van festve egy magyar zászló. Ez egy beteges, rossz törvény, amelyre a kormánykoalíció a demokratikus ellenzékkel egyetemben szavazott” – zárta le Gál.

A jogszabály az államfő aláírása után, december 1-jén léphet hatályba.

(dem, Új Szó, 2008. november 7.)

 

KÖZLEMÉNY

Az Országos Szlovák Önkormányzat mély megdöbbenéssel kíséri figyelemmel a magyar–szlovák viszony ismételt kiéleződésének eseményeit. A magyarországi szlovákság a jószomszédi kapcsolatokban érdekelt, azok elkötelezett építője. Ennek okán a leghatározottabban elítél minden olyan etnikailag motivált verbális és fizikai támadást, amely a két nép szembeállítását, a nemzeti kisebbségek megfélemlítését célozza. Történjék ez szónoki emelvényekről, futballstadionokban, nemzeti zászlók égetése, gyalázkodó feliratok firkálása vagy nemzetiségi helységnévtáblák lemázolása során.

 

Az Országos Szlovák Önkormányzat őszintén reméli, hogy a közelmúlt nem kívánatos eseményeit azok objektív kivizsgálása, jogszerű lezárása és a jószomszédi kapcsolatok továbbépítése követi. Olyan szomszédságé, amely méltó a magyar és a szlovák nép közös történelmi múltjának pozitív értékeihez, kulturális kötődéseihez, a két ország európai uniós tagságához. Ennek szép példáját adták a magyarországi szlovák falvak, Pilisszántó és Pilisszentkereszt lakói, akik a lehető legrövidebb időn belül igyekeztek megszabadulni a – meggyőződésünk szerint kívülről jött – táblafestő és falfirkáló vandalizmus nyomaitól.

 

Az Országos Szlovák Önkormányzat a továbbiakban is a megbékélés folyamatát, a magyar és a szlovák nép baráti együttélését kívánja szolgálni úgy a kormányközi Magyar–Szlovák Kisebbségi Vegyes Bizottság keretében, mint minden más politikai, kulturális és civil fórumon.

 

Ján Fuzik

az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke

(Új Szó, 2008. november 7.)

 

Variációk egy témára

Fico Úr! Egyetértek önnel abban, hogy senki se heilezzen a stadionokban!!! A tényeket azonban nem kell kiforgatni!! A közbeavatkozás első verziója az volt, hogy a rendőröket kövekkel megdobálták, ahogyan azt az országos rendőrfőkapitány-helyettes állította szombaton!! Kövek nem voltak, ezért elővették az újabb verziót. A második az volt, hogy a szurkolók megtámadták a rendőröket, de a rendőrség felvételeit a nyomozók értékelik!! Felvételek nincsenek, ezért újabb verzió kellett. A harmadik úgy szólt, hogy a rendőrséget a lelátó mögött támadták meg, ezért nincsenek erről felvételek!!! Akkor miért kellett leszorítani a tömeget a lelátóról!!??!! Mivel ez sem bizonyosodott be, a negyedik változat következett!!! A heilezés!!! Kíváncsi vagyok az ötödik változatra, mert nem tudom, volt-e heilezés, s ha mégis, ez ok az ilyen beavatkozásra? Üsd, vágd, nem apád!? Azok az ülések csak a közbeavatkozáskor repültek!!! Mi lesz az ötödik változat?? Slovan-drukker vagyok, de nekem is kínos, hogy az ötödik napon már a negyedik változattal rukkol elő a rendőrség. És Kaliňák csodálatos bizonyítéka: egy fénykép, amelyen a szurkoló fölemelt kézzel támad egy rendőrre!! A rendőr nem látszik a felvételen, de ha ott volt, akkor azt a drukkert ki kelett volna emelni a tömegből, jól megrakni, ahogy illik, de nem lett volna szabad agyba-főbe verni mindenkit, aki a lelátó azon részén volt. A varsói sajtótájékoztatón, amikor a Magyar Köztársaság miniszterelénöke kérte a Szlovák Köztársaság kormányfőjét, hogy vizsgálják ki az ügyet, a kormányfő hallgatott. Hazafelé a repülőgépen már dagadó mellel jelentette ki, semmiféle vizsgálat nem lesz, nem kér magyarázatot Kaliňáktól. A kormányfő már beszélt! Megérkezett Szlovákiába, és már azt mondta, megkérdezi Kaliňáktól, hogy a beavatkozás intenzitása összhangban van-e a törvénnyel!!! A kormányfő intézkedett!! Tehát, miniszterelnök úr, néhány órán belül ez már az ön harmadik változata! Először hallgatni, aztán nemet mondani, a végén cselekedni, igen!

 

De mutassák már be azokat a bizonyítékokat, és nyugalom lesz!!! Néhány nap múlva újabb verzióval állnak elő: a bizonyítékokat valaki ellopta, és megállapítják, hogy a magyar titkosszolgálat a tettes!!!

 

Az írás a www.topky.sk-n jelent meg, egy olvasónk küldte

(Új Szó, 2008. november 7.)