Összefogás a DAC-Slovan meccsen brutálisan megvert Lengyel Krisztiánért

A Honvéd után (talán) a Fradival is megmérkőzik a DAC

 

A november 1-jei, Slovan elleni bajnoki még a napokban is foglalkoztatja a közvéleményt. Sajnos. Mert nem a foci, hanem a brutális rendőri magyarverés a téma, hátaron innen és túl. Minden szurkolót elkeserít, ha kedvenc csapatáról, annak mérkőzéséről nem a futballszakértők, hanem a politikusok nyilatkoznak.

 

Egy kép, amely körbejárta a világot: Lengyel Krisztián a rendőri brutalitás újabb jelképe lett. Krisztián, minden szurkoló nevében gyógyulást kívánunk és reméljük, mihamarabb ismét magunk közt láthatunk! (Somogyi Tibor felvétele a SME napilap címplajáról, 2008. november 3-án)

Az ismert események során több mint 50 ember szenvedett sérülést, közülük legsúlyosabban a 18 éves Lengyel Krisztián. A vörösmajori srác először érkezett DAC-mérkőzésre, hogy a többi felvidéki és magyarországi fiatallal együtt buzdítsa csapatát. A mérkőzés első negyedórájában nem is volt gond ezzel, de aztán elszabadult a pokol. Még égtek a pozsonyiak által bedobált füstbombák, amikor a két tábor között meghúzódó állig felfegyverzett kommandósok a nagyrészt magyarországi szurkolókkal megtelt szektor ellen indultak meg és senkit sem kímélve szétverték azt.

 

A videófelvételeken is jól látni, hogy a tribünön szóváltás alakult ki a kommandósok és a szurkolók között. Egyikük éppen egy zászlót szeretett volna kirakni, amikor az egyik csuklyás fellendítette gumibotját és lesújtott! A csuklyás robotzsaruk nem kíméltek senkit sem. Ütöttek-vágtak, még a földön heverő embereket is rugdosták. Krisztiánt kegyetlenül elverték és segítségre szorult, ám a rendőrök még azokat is verték, akik segíteni szerettek volna a sérülteken. Végül sikerült az orvosoknak hozzáférniük a vérző fiúhoz, akit még a helyszínen újra kellett éleszteni, végül pedig mentőhelikopter szállította a pozsonyi Kramáre kórházba. A diagnózis: megrepedt a nyakcsigolyája és több helyen eltört az állkapcsa. A hivatalos rendőrségi verzió szerint „epilepsziás rohamot kapott és ittas volt“. Utólag viszont kiderült: a „viperás támadás” elől menekült, amikor elsodorta és megtaposta őt a tömeg. A meccs másnapján a kramárei kórház szóvivője, Rút Geržová cáfolta a rendőrség állítását: „Nem volt epilepsziás rohama, az orvosok megfigyelték őt, feltehetően sokk okozta a rosszullétét.”

 

Krisztián állapota azóta stabilizálódott, átszállították a ružinovi kórházban, ahol múlt pénteken megműtötték. Az álkapcsa mellé egy fém protézist ültettek be, amit egész életében viselnie kell majd, a héten pedig törött és repedt csigolyáit fogják műteni. A kezelő orvosok elmondása szerint egyik fülére tartosan megsüketült.

 

Múlt szerdán Krisztián betegágyánál látogatást tett a DAC vezetése, valamint Pinte Attila, és a DAC-fanklub nevében Kása Nándor, az YBS elnöke. Elmondása szerint „nagyon rossz látvány fogadott bennünket. Mikor beléptünk a szobájába, Krisztián azonnal elsírta magát. Velünk együtt.“ A DAC vezetése átadott neki egy örökös VIP-bérletet, egy örökös névreszoló VIP fotellel, és biztosította további támogatásáról. A Fan Club pedig egy eredeti DAC-mezt ajándékozott neki.

 

Krisztián édesanyja a napokban számlát nyitott, így minden jóakaratú ember tetszése szerinti összeg utalásával segíteni tud a családon ezekben a nehéz napokban. A számla száma: 13076813/6500.

 

A szombati zártkapus DAC-Ružomberok bajnokit a stadion mögötti területen kivetítőn kövhetik az érdeklődők (erről az eseményről holnap közlünk bővebb információt), a DAC-fanklub itt fog gyűjtés szervezni Krisztián támogatására.

 

November 25.: Honvéd – DAC jótékonysági mérkőzés

 

A budapesti Honvéd vezetősége officiális meghívót adott át a DAC-nak, melynek értelmében csapatunkat meghívta egy barátságos mérkőzésre a Bozsik-stadionba. A mérkőzésre november 25-én, kedden, 18 órai kezdettel kerül sor és a hazai klub a teljes bevételt Lengyel Krisztiánnak ajánlotta fel!

Minden DAC-szurkoló nevében köszönjük!

(nk, 2008. november 12.)

 

A jövő év elején lehet az FTC-DAC jótékonysági találkozó

 

Az FTC Zrt. vezetése hétfőn délután tárgyalásokat folytatott a dunaszerdahelyi DAC képviselőivel. A felvidéki csapat képviseletében Khashayar Mohseni klubtulajdonos mellett Antal Barnabás és Ismail Sharif egyeztetett Berki Krisztián vezérigazgatóval.

Az FTC támogatja azt az elképzelést, hogy a DAC-Slovan találkozón a rendőri támadás során megsérült 18 éves szurkoló, Krisztián megsegítésére jótékonysági meccset játsszon a két együttes. Sajtóhírekkel ellentétben azonban idén biztosan nem kerül sor a mérkőzésre, várhatóan a jövő év elején kerülhet megrendezésre a mérkőzés. Az FTC zRt. vezetése természetesen a klub angol tulajdonosaival, illetve a szurkolók képviselőjével is egyeztet majd a tervezett mérkőzés megrendezésének körülményeiről.

(ftc.hu alapján)

 

 

Krisztián tragikus sorsa Kiss Balázs törzsszurkolót a következő vers megírására ösztönözte:

 

Kiss Balázs: Élete meccse

 

Számára ez volt az első, a várva-várt,

Számolta a napokat, leste óráját.

Nem sejtette akkor azt, mi ott reá várt.

 

Valóban "élete meccse" lesz; nem tudta.

Tizenhét perc volt csak, ameddig láthatta.

Addig hagyta a sors, azután megunta.

 

Hibája nem több, mint rosszkor volt rossz helyen:

Pont ott és akkor az élet volt kegyetlen,

Arctalan robotok ütötték fejtelen.

 

Állatot sem vernek ily kéjjel lelkükben;

Most megkapod magyar! - ez járt a fejükben.

Szégyelleném magam most az ő helyükben.

 

Testét, mint darab fát, a földre ledobták,

Lelketlen gépekként a "munkát" folytatták:

Mások is érezzék Krisztián fájdalmát!

 

Harag és gyűlölet, mit mindez kiváltott;

Ilyet még a Felvidék sohasem látott.

Ki nemzeti érzelmű, vendettát kiáltott!

 

Nyomorékká tettek egy ártatlan embert,

Ki a "hatalom karjával" szembeszállni nem mert,

A viperák legyőzték, ő ezúttal nem nyert.

 

Csontját bár eltörték, de lelke erős marad!

Küzdeni kell Krisztián, feladni nem szabad!

Sohasem hagyhatod el ezután magad!

 

Veled van az Isten, s minden magyar szentek!

Felvidék népe, ki veled együtt szenved!

Nem feletjük soha, mit veled ezek tettek!

 

 

Interjú Lengyel Krisztián barátjával

 

Interjú a neve elhallgatását kérő baráttal, akivel együtt ment élete első meccsére Krisztián. Megtudtuk, hogy életben van, hétfőn műtik és nem igaz a vád, miszerint részegen leesett a lelátóról és epilepsziás rohamot kapott.

 

Szent Korona Rádió: Mit tudsz Krisztián állapotáról?

Barát: A mai (nov. 2. - a szerk) információim szerint holnap fogják őt operálni, ugyanis az állkapocscsontja szilánkokra van törve és a harmadik nyaki csigolyája van elrepedve vagy eltörve, nem tudom. Ma már nem engedtek be, csak a szüleit engedték be a kórházba.

 

Túl van az életveszélyen, vagy ez még mindig nagyon komoly?

Azt mondták az orvosok, hogy stabilizálódott az állapota, de lehet, hogy műállkapcsot fognak neki behelyezni.

 

Ott voltál a helyszínen, majdhogynem Lengyel Krisztián mellett. Mi történt pontosan?

Többször mutatta a tévé és az interneten is rajta van, hogy ok nélkül támadtak a kommandósok. Tehát nem volt semmiféle dobálás vagy esetleg valami zaklatás, akármi, provokálás. Ok nélkül nekünk rontottak, végigfutottak az egész szektoron. Aki feküdt, összerúgták; aki próbált segíteni a fekvő, megvert embereken, ugyanúgy megverték. Szóval sokkoló esemény volt. Krisztián nem volt eszméleténél, amikor az emberek kihúzták a tömegből; elhajtottak onnan mindenkit a kommandósok és elkezdték még úgy eszméletlenül ütni-verni, rúgni a fejét.

 

Még utána is?

Úgy eszméletlen állapotban, félmeztelenül, levetkőztetve fejére tapostak és viperával szétverték.

 

És mikor érkeztek meg a mentők, hogyan került a mentők közé ezek után?

Segíteni próbáltak a szervezők és egy-két gondozó, vagy én nem tudom kik voltak azok a meccsen, de őket is megverték. Majd Krisztiánt behúzták a pályára és otthagyták. Akkor futottak oda a mentősök és újraélesztették. De tudomásom szerint nemcsak őt, mást is. Őt vitte el a helikopter. Szóval nem ide hozták a városi kórházba. Amúgy úgy láttam, őszintén megmondom, én úgy hittem, hogy meghalt.

 

És te, mint barátja, mit éreztél mindeközben?

Hát... én még mindig nagyon rossz állapotban vagyok, ugyanis a szülei úgy engedték el - ez volt élete első meccse -, hogy én vigyázok rá. Szóval rám volt bízva.

 

Hány éves?

Talán még nem is töltötte be a huszadikat.

 

Voltak olyan információk, a média nagyon sokszor azt hozta le, hogy először széket dobáltatok. Úgy hallottuk, hogy egy olyan szektorban voltatok, ahol talán székek sem voltak. Ez igaz?

Nincs ott egy se, az egy egész betonlépcsőből álló szektor, ahol semmi más, csak lebetonozott vaskorlátok vannak. Szóval sehol egy szék, sehol. A meccs előtt pár nappal komplett kitakarították a stadiont, úgyhogy nem volt mivel dobálózni. A kapuban elvettek mindenkitől mindent, ami esetleg olyan volt, hogy veszélyes lenne.

 

Te most Dunaszerdahelyen élsz?

Igen.

 

Milyen most a hangulat?

Hát nagyon rossz, mert a szlovák média, a rádió és a tévé már most a magyarokat okolja. Szóval a legjobb védekezés a támadás ürügyön már a magyarokat okolják, vádolják és kérdések elé állítják avégett, hogy tegnap szlovák zászlót égettek a fővárosban. Mindig a magyarok a rosszak, minket vádolnak.

 

Téged ért bármilyen atrocitás?

Én most megúsztam. Pár évvel ezelőtt én voltam ilyen helyzetben, ugyanígy DAC-Slovan meccsen.

 

Tehát ez már nem az első eset, de ennyire durva még nem volt.

Ez ennél durvább már nem lehetett volna. Ők úgy mentek oda, hogy nekik nem számít, ha ott valakit megölnek. Ez biztos.

 

Azt is hallottuk, hogy miközben ütöttek mindenkit, elég érdekes mondatok hangoztak el a rendőrök szájából. Ez igaz?

Az egész meccs során állítólag a zsolnai kommandósok - mint tudjuk Zsolna Ján Slota lakhelye - vigyáztak a dunaszerdahelyiekre, és a pozsonyi kommandósok pedig a slovanistákat védték, akiket figyelmeztettek állandóan, ha kerítésre másztak, ha füstbombát dobtak be. Minket egy szóval nem figyelmeztetett senki, rögtön támadtak. Ez egy előre megszervezett magyarverés volt. A meccs közben sokszor elhangzott a kommandósok szájából az, hogy "az utolsó meccs Besztercebányán lesz, várunk titeket" és mutogatták, hogy a nyakunkat fogják elmetszeni.

 

Visszatérve egy kicsit Krisztiánra, ő az, akire azt mondta a média, hogy epilepsziás rohamot is kapott.

Igen, szó sincs ilyenről.

 

Tehát ez is egy téves információ.

Hamis, pontosan. Olyan is volt már, hogy annyira részeg volt, hogy lefordult a betonlépcsőkről és azért van úgy összeverve. Ez is hamis.

 

Ha jól tudom, akkor szesztilalom is volt a városban.

Igen, a meccs alatt.

 

Reméljük, hogy minden rendben lesz a barátoddal, és minden jót kívánunk neked. Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltál.

Én is köszönöm.

(www.szentkoronaradio.com, 2008.11.02.)