Több neves klub érdeklődik a csatár iránt, aki a klubvezetőkre bízza a döntést

Leo Kweuke álma a ManU

 

Egyértelműen Leo Kweuke bizonyult a DAC őszi legjobbjának. A 21 éves kameruni futballista lőtte a dunaszerdahelyi találatok felét, szám szerint tizenegyet. A legszebbet a rózsahegyiek ellen szerezte, amikor kettős emberhátrányban távolról fantasztikus mozdulattal átemelte a kapus felett a labdát. Az afrikai csatár a szombati bajnoki után készségesen nyilatkozott lapunknak.

 

Kweuke tizenegy gólt lőtt az őszi idényben (Somogyi Tibor felvétele)

Második a góllövőlistán, elégedett a teljesítményével?

Nincs okom a panaszra. Persze, jobban örülnék, ha én állnék az élen. Lehet, ha nem tiltanak el, akkor most egy-két góllal előbbre tartanék. A bajnokság elején még elpattantak tőlem a labdák, s egy ideig eltartott, míg összeszoktam a társakkal. Volt egy rövid időszak, amikor a legnagyobb ziccereket is elpuskáztam, Werner Lorant mester többször elbeszélgetett velem, s segítségével gyorsan túljutottam a holtponton. Aztán minél többször találtam a hálóba, annál jobban megjött az önbizalmam.

 

Góljainak zömét parádés kapáslövésekkel érte el, így volt ez a Dubnica ellen is. Mi a titka?

Mindig az adott helyzet alapján döntök. Rendkívül fontos, hogy jól találjam el a labdát. Mivel szombaton mély talajú pályán játszottunk, a hátvéd felszabadító rúgása után nem engedtem leesni a lasztit, hanem egyből kapura lőttem. Szerencsére, pontosan céloztam, s ez fontos három pontot ért.

 

Találkozott már ilyen lelkes szurkolótáborral?

Minden elismerésem a drukkereinké, fantasztikus hangulatot teremtenek számunkra, öröm itt focizni. Iránban is fanatikus rajongók előtt játszottam, Teheránban gyakran 80 ezren voltak kíváncsiak a meccseinkre.

 

Több neves klub, például az Olimpiakosz, a Marseille, a Lens, a Frankfurt és a prágai Sparta is szívesen látná. Sokan biztosra veszik, hogy a januári átigazolási időszakban távozik a DAC-tól.

Szerződésem június végéig köt a klubhoz, ehhez jön még a sárgakékek egyéves opciós joga. Tehát az egyesület hozzájárulása nélkül nem válthatok klubot, de ez nem is zavar. Jól érzem magam Dunaszerdahelyen, ha a vezetők úgy döntenek, hogy túladnak rajtam, akkor tovább állok. Ha nem, akkor maradok.

 

Melyik híres csapatban szeretne játszani?

Minden vágyam, hogy egyszer a Manchester Unitedben rúgjam a labdát. Tudom, ma ez még csak álom, sokat adnék azért, hogy mégis valóra váljon.

 

Mit szól hozzá, hogy Werner Lorant szerint nagy tehetség, de még nem kész játékos?

Igazat adok a kiváló mesternek, akitől már most is sokat tanultam.

 

Fizetése nagy részét Kamerunban élő családjának küldi. Mikor utazik haza?

Amióta a DAC-ban játszom, eddig mindössze egyszer voltam otthon. December 15-én repülök haza, s tizennyolc napot családom körében tölthetek. Aztán elválik, hol kezdem a tavaszi szezont.

(Szabó Zoltán, Új Szó, 2008. december 2.)