Werner Lorant, a DAC futballcsapatának német mestere bízik benne, megtalálja a Frankfurtba igazolt mesterlövész utódját, aki feltételezhetően kameruni lesz

„Módosítanunk kell a játékstílusunkat”

 

Jó hangulat uralkodott a DAC élvonalbeli futballcsapatának első gyakorlásán. Werner Lorant mester a nyitányon az átmozgató edzés után két csapatra osztotta védenceit, akik önfeledten fociztak. A 60 esztendős német szakember a tréninget követően készségesen válaszolt kérdéseinkre.

 

 

Werner Lorant eligazítást tart (Somogyi Tibor felvételei)

Hol töltötte az ünnepeket?

A karácsonyt már régóta Franfurtban az anyósoméknál ünnepeljük. Ezúttal sem volt másként. A szilveszter viszont hagyományosan odahaza, Münchenben családi körben telik el.

 

Nem hiányzott a munka a hathetes téli szünet alatt?

Dehogynem. Sokat gondoltam a DAC-ra, de jól jött az őszi idény utáni pihenő. Az embernek szüksége van a kikapcsolódásra, hogy rendesen feltöltődjön.

 

A Frankfurthoz távozott Kweuke megállja a helyét a Bundesligában?

Biztosra veszem, hogy megfelelő téli alapozás után Leo a német élvonalban is igazolja kivételes klasszisát. Nem szívesen mondtam le róla, de ekkora tehetségnek lehetőséget kell adni a továbblépéshez. Az Eintracht Frankfurtnál adottak a lehetőségek Kweuke fejlődéséhez, aki csiszolatlan gyémántnak számít. Én személy szerint legalább olyan szintű csatárnak tartom az őszi gólvágónkat, mint a Hamburgban futballozó Olicot és Petricet, vagy a stuttgarti Gomezt. Dunaszerdahelyen nagyon gyorsan beilleszkedett a csapatba, meggyőződésem, hogy a Frankfurtnál is így lesz. Sokat hallunk még Leóról…

 

A DAC-nak viszont nagyon fognak hiányozni Leo találatai. Van már kiszemeltje, aki pótolni tudná a gólgyárost?

Természetesen vannak elképzeléseim, sok függ attól, kiket sikerül leigazolnunk. Ugyanis jó csatárokból kevés van a piacon, ám remélem, megfelelő támadót igazolunk. Azzal azonban tisztában vagyok, hogy alaposan módosítanunk kell a játékstílusunkat. Leo egymaga képes volt eldönteni a mérkőzések sorsát, szinte a semmiből lőtte pazar kapásgóljait. Sajnos, ez már a múlté, a többi játékosnak is jóval nagyobb felelősséget kell vállalnia a sorsdöntő helyzetekben. A héthetes felkészülés alatt bőven lesz időnk begyakorolni az új stílust.

 

Kweuke pótlására újabb kameruni támadó érkezik?

Ez látszik a legvalószínűbbnek. Három kameruni csatár csatlakozik hozzánk a dubaji edzőtáborozás során. Valamennyiükről kedvező referenciákat kaptunk, remélem, igazolják az elvárásokat. Egyébként nehéz ebben az időszakban támadókat keresni az öreg kontinensen, hiszen az európai csapatok zöme jelenleg az alapozást végzi. Persze azért nem tétlenkedünk, hiszen jelenleg a német állampolgárságú Suljanovic Damirt is teszteljük, aki korábban az 1860 München fakócsapatában szerepelt.

 

Milyennek ítéli az első edzést?

Kellemesen meglepődtem, a játékosok nagy igyekezettel és láthatóan jó hangulatban gyakoroltak. Örömmel konstatáltam, hogy a focisták zöme a téli szünetet is aktív sportolással töltötte. Persze a neheze csak most jön, nagyon kemény munka vár védenceimre. Naponta kétfázisos tréningek lesznek, délelőttönként Bősön erdei futásokkal kezdünk.

 

Hat játékost tesztelt a nyitányon. Kik tetszettek a legjobban?

Egy edzés alapján erről még korai nyilatkozni, de a bal oldali középpályás finn Driftan Staffula nagyon ügyesen mozgott. Mellette Damir és a legutóbb a bécsi Admirában futballozó Martin Labaška keltett jó benyomást.

 

Újabb futballisták is jönnek még próbajátékra?

Mivel már csütörtökön délután utazunk Dubajba, időhiány miatt már nem érkeznek új labdarúgók. Azt viszont már említettem, hogy az edzőtáborba három kameruni támadó jön utánunk.

 

Hány labdarúgót visz magával Dubajba?

Húsz mezőnyjátékos mellett várhatóan három kapus kap helyet az edzőtáborba utazó keretben.

 

NÉVJEGYKÁRTYA

Név: Werner Lorant

Született: 1948. november 21-én

Játékospályafutása: Dortmund, Schalke, Saarbrücken, Hannover, Essen, Frankfurt (1981-ben UEFA-kupát nyert); 325 mérkőzés a Bundesligában és 46 gól (1971–1993)

Edzői pályafutása: 1860 München (tíz éven át, feljutás az élvonalba, ahol 2004-ben 4. lett), Fenerbahce (6. hely), Sivasspor (8. hely), Apoel Nikózia (2. hely), Sajpa Teherán, Unterhaching, DAC.

(SZABÓ ZOLTÁN, Új Szó, 2009. január 12.)