Novota János, a DAC csapatkapitánya szerint a kemény játék lehet a siker titka a Slovan ellen

„Remélem, nem lesznek üresjáratok“

 

A szurkolók már hetek óta a rangadóra készülnek – Novota Jánossal, a DAC csapatkapitányával arról beszélgettünk, mennyire fontos a DAC–Slovan a futballistáknak.

 

A szurkolók számára a DAC–Slovan az év meccse. A játékosok is így érzik?

Az biztos, hogy ez nem csak egy hétköznapi mérkőzés, de igyekszünk nem úgy venni, hogy ez az év meccse, mert ez esetleg többet ártana, mint használna.

 

Csapatkapitányként azért biztosan beszélt a külföldi játékosoknak arról, miért különleges ez a mérkőzés.

Természetesen, már régóta fel vannak világosítva, pontosan tudják, hogy ez egy kiemelten fontos találkozó, és hogy régóta rivalizál a két csapat. Ehhez már nem is kell sokat hozzátenni, csak közvetlenül a meccs előtt mondok még egy pár szót, hogy feltüzeljem a fiúkat.

 

A Petržalka elleni bajnokin már az első percekben 2:0-ra vezetett a DAC, aztán az ellenfél mégis egyenlített, s csak a második félidőben sikerült kicsikarni a győzelmet. A meccs után meg is jegyezte, kérdés, elég lesz-e ennyi a Slovan ellen.

Nagyon remélem, hogy a Slovan ellen nem lesznek üresjáratok, s csak a jó dolgokat fogjuk átvenni a ligetiek elleni játékból, vagyis kilencven percen át harcolni fogunk, de nem lesznek hibák. Mert a Slovan minden megingást büntetni fog.

 

A vasárnapi Slovan–Trnava rangadó elárult valamit az égszínkékek gyenge pontjairól?

Láttuk a meccset, de egy Slovan–Trnava más, mint egy DAC–Slovan. Szerintem a kemény játék lehet a megoldás, ha a meccs elején keményen odalépünk Kozáknak vagy Slováknak, mindjárt elmegy a kedvük. Az első perctől az utolsóig küzdenünk kell.

 

A DAC-nak csatárposzton voltak a legnagyobb problémái, ám szombaton Bognár Zoltán mesterhármast ért el. Megtalálta a csapat azt a csatárt, akire annyira várt?

Szerintem Zoli a Slovan ellen is meg fogja állni a helyét, és nagyon jó, hogy a ligetieknek három gólt rúgott. Rengeteget jelent, hogy egy hazai játékos ért el mesterhármast, de azért nem lehet mostantól Zolitól minden meccsen három gólt várni. Hajtson, játsszon keményen, és azzal az érzéssel jöjjön le a pályáról, hogy mindent megtett a jó eredményért, s ha még gólokat is rúg, az csak jó. Nagyon tehetséges játékos, de nem lenne jó, ha a mesterhármasa miatt most felesleges nyomás alá kerülne. Legyenek a szurkolók türelmesek, hagyják beépülni a csapatba. Nagyon jó úton jár.

 

A Slovan ellen már a döntetlen is jó eredmény lenne, vagy győzni szeretnének?

Minden meccsen nyerni akarunk, ez nem is lehet kérdés! Aztán persze a mérkőzés alakulhat úgy is, hogy az ember egy ponttal is elégedett, ám én remélem, a Slovan elleni meccs után azt mondhatjuk: megérdemelten győztünk.

(BŐD TITANILLA, Új Szó, 2009. október 28.)