A DAC osztrák vezetőedzője főleg Bognár távozását sajnálja

Kurt Gargert már semmi sem lepi meg

 

Garger legalább négy új játékost igazolna (Somogyi Tibor felvétele)

A különböző mendemondák ellenére Kurt Garger irányította a DAC futballcsapatának első edzését. A 49 éves osztrák vezetőedzőt a gyakorlást követően faggattuk.

 

Korábban azt nyilatkozta, kedvező külföldi ajánlatokat kapott, alaposan meggondolja, visszatér-e Dunaszerdahelyre. Miért döntött mégis a DAC mellett?

Görögországból érdeklődtek irántam, ám mivel május végéig szerződés köt a csallóköziekhez, természetesen folytatni akarom a megkezdett munkát. Egyébként is a hellén ajánlatok inkább tapogatózó jellegűek voltak, egyik csapat esetében sem jutottunk el a konkrét tárgyalásokig.

 

Előfordult már profi játékos- vagy edzői pályafutása során, hogy közel fél órát kellett várni az edzőpályához vezető kapu kulcsára?

Mindössze fél éve dolgozom Dunaszerdahelyen, de már annyi mindent átéltem, amit korábban hihetetlennek tartottam. Akadtak olyan problémák, amelyeknek egy élvonalbeli klubnál nem lenne szabad előfordulniuk… Ezek után már semmi sem lep meg, s nem hoz ki a sodromból.

 

Négy játékos – Bognár, Bajevski, Halimi és Majus – távozott a csapattól. Nehéz lesz őket pótolni?

Szomorú vagyok, hogy az említett játékosok máshol folytatják, az tény, távozásukkal jelentősen meggyengültünk. Sajnos, a klub anyagi helyzete nem engedte meg, hogy megtartsuk őket. Elsősorban a rendkívül tehetséges, saját nevelésű Bognár Zoltánt sajnálom, akit a szurkolók is nagyon kedveltek. Hogy kik érkeznek a helyükre? Jó kérdés. Ez a DAC anyagi lehetőségeitől függ majd. Mohseni elnök úr csütörtökön érkezik haza, akkor kiderül, milyen pénzügyi kerettel vághatunk neki az átigazolási szezonnak.

 

Jelenleg nyolc új játékost tesztelnek, akik valamennyien a Balkánról érkeztek. Ismer közülük néhányat?

Nem. Életemben először láttam őket…

 

Ez azért furcsa. Hiszen biztosan vannak jelöltjei, akikkel megerősítené a keretet.

Természetesen több játékost is kiszemeltem, de minden az anyagiaktól függ.

 

Az új arcok közül ki hívta fel magára a figyelmet?

Legjobban a hosszú kényszerpihenő után visszatérő Ján Marcin felépülésének örülök…

 

Hány futballistát szeretne igazolni, és milyen posztokra?

Ez egyszerű matematika, mivel négyen elmentek, legalább ugyanannyi játékost kellene szerződtetnünk. Jól jönne egy igazi karmester, aki mozgatná a csapatot, Koejoe mellé pedig feltétlenül szükségünk lenne egy gólerős csatárra. Mivel Nikolic hosszú időre kidőlt, így a középpálya jobb és bal oldalára is elkelne az erősítés. De hiába akarunk mi jó képességű futballistákat igazolni, ha nem futja rá. Ezért várom türelmetlenül a klubelnököt.

 

Milyen helyezéssel lenne elégedett a bajnokság végén?

Az elsősorban attól függ, hogy milyen erős csapat áll a rendelkezésemre. Remélem, két-három héten belül kikristályosodik a keret, a s azután már többet tudok mondani. Szerencsére 13 pontos előnnyel állunk a sereghajtó kassaiak előtt – annak ellenére, hogy az első négy tavaszi fordulóban nagyon rázós meccsek várnak ránk –, így nem lenne szabad, hogy kiesési gondjaink legyenek.

 

NÉVJEGY

Név: Kurt Garger

Született: 1960. szeptember 15-én Bécsben

Játékos-pályafutása: Rapid Wien (1979–1988, 1994– 1995), Salzburg (1990–1994), Admira Wacker (1988– 1990), Gerasdorf (1995– 1996).

Sikerei játékosként: KEK-döntő (1985), UEFA-kupa-döntő (1994), egyszeres osztrák válogatott

Edzői pályafutása: Eisenstadt, First Vienna FC, Parndorf (2005–2009), DAC (2009–?).

(SZABÓ ZOLTÁN, Új Szó, 2010. január 13.)