A fergeteges hangulat a nézőtéren a foci sava-borsa! (exkluzív beszélgetés Majoros Gyurival)

 

Szia Gyuri, üdvözöllek. A beszélgetésünk elején lenne egy egyszerű kérdésem. Voltál a pénteki DAC-Nagyszombat meccsen?

„Nem, nem voltam, bár készültem. El akartam menni, de a munkahelyemen töltöttem az időt... Egyelőre, ősszel nem jutottam ki egy meccsre sem.“

 

Azért figyelemmel kíséred a Radványi gárda eredményeit?

„Perszehogy! Sajtóban, tévés összefoglalókban.”

 

Mit szólsz hozzá?

„Hát, amit látok ‘s hallok, Miki kicsit, úgymond, szabadabban mozoghat, vagy nagyobb beleszólása van abba, hogy kivel akar dolgozni, illetve kire van szüksége. Ennek így kellene működni. Az hülyeség, hogy van öt balhátvéded és hozol még kettőt, mert csak ezek vannak Afrika nem tudom melyik részéből. Alakul a dolog.”

 

Magát a bajnokságot miként minősited?

„Hát, van egy Zsolna és a többi csapat leszakadva, körülbelül egyforma szintű gárdák. A kérdes az, hogy kinek hogy jön ki a napja. Zsolnának például ez a szint a hazai bajnokságra elég, de ahogy láttuk, a Marseille ellen már nem. A különbséget el kell ismerni. Ugyanaz a Debrecen. Hazai bajnokság még úgy ahogy megmegy, de a nemzetközi szint már nehéz.”

 

Ha már a nemzetközi kupameccsekről beszélünk, tetszett valamelyik mérkőzés?

„Legutoljára? Igen, a Tottenham-Inter meccsek. Szerintem azok kimondottan nagyszerű meccsek voltak.”

 

Ja, ja. Bale mesterhármasa...

„Igen, ha így folytatja, nem sokáig lesz a Tottenham-ben. Kimondottan a mai kor labdarúgója. Megvan a kellő gyorsasága, a labdával magas szinten tud bánni. De nem csak Bale. Ez kissé egy kis átok is, mert megnézed például ezt a meccset, és utána átkapcsolod a csatornát a Nagyszombat-Aranyosmarót meccsre... Borzasztó... Egy olyan nevelde lettünk, mint az afrikai országok. Valakit kinevelünk, aztán gyorsan eladjuk. Ezzel a színvonal automatikusan csökken.”

 

Mit szólsz az EB selejtezőkhöz? A magyar, illetve szlovák csoporthoz?

„Szlovákok. Utólag nem akarok kritizálni, de ott volt a VB. Jó volt, de egyet azért nem kell figyelmen kívül hagyni, hogy rengeteg szerencse is - ami viszont kell a focihoz - közre játszott. Az Örményországi kinti meccsen megmutatkozott a csapat minden gyengéje. Az egy kriminális teljesítmény volt. Az írek ellen még meg kell mondani - az eredmény hízelgő volt. Szerintem nehéz lesz, a továbbjutásért még rendesen meg fognak izzadni... Magyarok? Igyekeznek, bíznak... Azt szokták mondani, hogy a remény hal meg utoljára. Valami alakulóban van, de évek munkája kell ahhoz, hogy rendbe legyen rakva az, amit évekig romboltak. Ebből nagyon nehéz felállni.”

 

Mit szólsz a sok magyar fiatal játékoshoz, akik erős európai csapatokban húzóemberek?

„Lehetőséget kell adni nekik, mert ők már más környezetben nevelődnek. Tudják, hogy mit kell megtenni azért, hogy sikeresek legyenek az olasz illetve angol csapatban. Fontos hogyan gondolkodnak a játékosok. A magyarok ezen a téren egy kicsit furcsa mentalitásúak. Emlékszem a mi korunkban is, ha volt egy fiatal játékos, aki egyeneset tudott rúgni a labdába, másnap a címlapokon volt... A kintlét kicsit más gondolkodásmódra készteti a fiatal játékosokat is.”

 

Visszatérve a DAC-hoz. Gyuri, ha megmarad ez a csapat, az edzők, és ha nem lesznek gondok a klub körül, a tavaszi meccsekre gyere ki, tényleg érdemes.

„Figyelj, kimentem volna már pénteken is, mert kíváncsi voltam. Én hallgattam a meccset, mint valamikor a rádióban. Tudod, a sportcsarnoknál mindent hallani lehetett. A nézők hangoskodása komplett képet adott nekem a meccsről. Hogy mi történik az adott esetben, kinek van helyzete... Az eredményt nem mondta nekem senki, de tudtam, hogy nyertünk 1:0-ra... Szóval, ki kimennék, de eddig nem húzott annyira. Majd kimegyek, ha meggyőznek. Akkor fogok járni. (nevetés.)”

 

Én mondhatom, a csapat és az edzők engem már megfőztek...

„Igen, ennek egy nagy pozitívuma van, hogy az ember előveszi az újságot és nem arról olvas, hogy... Szóval nem azok a megalázó, gúnyos cikkek, melyek arról szóltak, hogy itt abszolút nem a fociról van szó. Az újságirók szája be lett fogva, a nézőknek úgyszintén. Van foci, és azzal törődik mindenki. Az emberek a fociról beszélnek. A közönségnek jó, ha kimegy a focira és olyan nagyszerű hangulat van a stadionban, mint pénteken. Ez a foci sava-borsa. Az ember kijár, néz, szurkol, kiabál, hangulatot teremt. Magamról tudom, hogy milyen jó ez egy játékosnak. Anno volt az a nyolc-tízezer néző, ha nem is volt ilyen szurkolás, de ha már csak tapsoltak, már az is volt valami... Nem beszélve a hangulatról, mely manapság a stadionban uralkodik.”

 

Gyuri, köszönöm szépen a beszélgetést.

„Én is köszönöm, szia.”

(Poór Tibor, 2010. november 18.)