Még egyéves szerződés köti a 24 esztendős csatárt a DAC-hoz, de lehet, hogy máshol folytatja

Harsányi: „Elég volt Iránból”

 

Harsányi Zoltán (jobbról) kilenc bajnokin három gólt lőtt a teheráni Paykan csapatában

(Somogyi Tibor felvétele)

Harsányi Zoltán, a DAC futballcsapatának csatára tavaly november végén féléves kölcsönjátékra a teheráni Paykan együtteséhez került. A 24 esztendős csatárt, aki a napokban tért vissza Szlovákiába, iráni tapasztalatairól faggattuk.

 

Miként értékeli iráni légióskodását?

Nem sikeredett valami fényesre. Összesen kilenc bajnoki mérkőzésen léptem pályára, és három gólt szereztem. Értehetetlen volt számomra, hogy a teheráni vezetőedző, akinek a javaslatára leigazoltak, csupán cserejátékosként számított rám. Ezt számon is kértem rajta, amit ő nagyon zokon vett. Iránban még régimódian gondolkodnak a trénerek, meg sem hallgatják a játékosok véleményét. Ezután még jobban mellőzött…

 

Ez a helyzet mikor változott meg?

A bajnokság hajrájában történt edzőcsere után állandó helyem lett a kezdőben. Érdekes, hogy Mohammad Hossein Ziaei, az új mester, 1989-től és 1991-ig a Vasasban futballozott, budapesti a felesége, és tökéletesen beszéli a magyar nyelvet. Sajnos, a zárófordulóban 3 sárga lap miatt nem léphettem pályára, s mivel kikaptunk, végül kiestünk. Egyébként nagyon szoros volt a bajnokság, ha nyertünk volna az utolsó körben, akkor a 17. hely helyett a tizenharmadikon végeztünk volna. Csak emlékeztetőül: tavaly ősszel Yavarzadehhel és Elonggal hárman jöttünk a DAC-ból segíteni a Paykannak.

 

Ziaei nem marasztalta?

Dehogynem. De megmondtam neki, elég volt Iránból, nincs az a pénz, amiért Teheránban maradnék.

 

Hogyan élnek az emberek Teheránban?

Elég magas az ottaniak életszínvonala, ám valamivel drágább az élet, mint nálunk. Disznóhúst nem lehet fogyasztani, így kis túlzással azt is mondhatnám, hogy csirkét esznek csirkével, emellett persze borjú- és marhahús is szerepel az étlapon. Egy biztos, jó ideig rá sem nézek a baromfifélékre… Az ott természetesnek számít, hogy a nőknek fejkendőt kell viselniük, így barátnőmnek sem volt más választása, amikor meglátogatott engem. Még az is furcsa volt, hogy állandóan bámultak az ottaniak, mert Teheránban elég kevés fehér embert látni.

 

Milyen az iráni bajnokság színvonala?

Technikailag jóval képzettebbek az ottani játékosok, mint a Corgoň Ligában, ám a taktikai fegyelemről nem sokat tudnak. Hurrá-szisztémában futballoznak, mindenki gólt akar rúgni. Csak ámultam, hogy a balhátvédünk fütyül a feladatára, és elöl csatárként futkos. Yavarzadeh tipikusan ilyen focista, a DAC-ban is minden poszton felbukkant, csak ott nem, ahová az edző állította.

 

Anyagilag megérte a teheráni kiruccanás?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem. De hát ezért is mentem a Paykanhoz, hogy pénzügyileg valamelyest megalapozzam a jövőmet.

 

Hol folytatja pályafutását?

Még egyéves szerződés köt a DAC-hoz, de az is megtörténhet, hogy máshová igazolok. Vannak ajánlataim. De először beszélnem kell Khashayar Mohseni klubelnökkel, utána majd többet tudok mondani.

 

Attól is függ a döntése, hogy ki lesz a DAC új edzője?

Természetesen. Nagyon sajnálom, hogy Radványi Miklós távozott a csapattól.

(SZABÓ ZOLTÁN, Új Szó, 2011. június 4.)