„A DAC csapatkapitánya voltam, ezt nem lehet csak úgy elfelejteni”

Hílek hisz a bentmaradásban

 

A szlovák bajnokság utolsó helyezettjétől a cseh bajnokság utolsó helyezettjéhez igazolt. Állítja, megszokta már, hogy mindig a kiesés ellen küzd, s szerinte a Žižkovnak és a DAC-nak is jó esélye van a bentmaradásra. Jaroslav Hílekkel, a DAC labdarúgócsapatának egykori csapatkapitányával beszélgettünk.

 

Hílek (középen) 2010 nyarán érkezett a DAC-ba, 49 bajnoki meccsen játszott, s egy gólt lőtt

(Somogyi Tibor felvétele)

A téli felkészülési időszakban a DAC körüli problémák, főként az elmaradt fizetések miatt több játékos is elhagyta a sárga-kékeket. Ön a Viktoria Žižkovnál kötött ki. Voltak ajánlatai máshonnan is?

Nem úgy terveztem, hogy elhagyom Dunaszerdahelyet. A bajnokság végéig maradni akartam, segíteni a csapatnak kiharcolni a bentmaradást. Csak hát aztán másképp alakultak a dolgok. Nem mondom, hogy dúskáltam az ajánlatokban, de azért néhány helyről megkerestek, s végül a Žižkovot választottam.

 

A szlovák bajnokság sereghajtójától a cseh bajnokság sereghajtójához került: a Žižkov 7 ponttal az utolsó a tabellán, eddigi 17 mérkőzéséből csak kettőt nyert meg, egyszer pedig döntetlenezett.

Egész életemben szinte csak a kiesés ellen játszottam, számomra ez egyáltalán nem új helyzet. Tudtam, mit vállalok, ez alatt a fél év alatt mindent megteszek azért, hogy bentmaradjunk.

 

Ismert valakit régebbről az új játékostársai közül?

Játszottam már Csehországban, így a környezet nem ismeretlen számomra, de az új csapattársaim közül senkit sem ismertem azelőtt személyesen. Viszont az ember dolgozni jön egy új klubba, nem azért, hogy a haverokkal legyen. Nincs gondom senkivel, de egyelőre még senkivel nem kerültem közelebbi barátságba.

 

Hogy látja, elég erős a Žižkov kerete ahhoz, hogy ne essen ki? Ehhez legalább két együttest meg kellene előzniük a táblázaton.

Még nem vagyok itt elég hosszú ideje ahhoz, hogy a keret erejét értékeljem. Természetesen az utolsó hely valamit jelez, de szerintem jó futballisták alkotják a keretet, és ha nem hinnék benne, hogy sikerülhet kiharcolni a bentmaradást, akkor nem is jöttem volna ide.

 

Milyenek a Žižkov szurkolói?

A Viktorka nagy múltú klub, hagyományosan vasárnap délelőtt 10.15-től játssza a meccseit, megvan a stabil szurkolói bázisa. Az első tavaszi meccsünkön idegenben léptünk pályára, így még nem tudom, milyen lesz a hangulat a bajnokikon, de szerintem itt kevesebben járnak meccsre, mint Dunaszerdahelyen az első ottani évemben. A 2010/2011-es szezonban fantasztikus közönség előtt játszhatott a DAC, a mostani idényben viszont már lankadt a hangulat.

 

A dunaszerdahelyiek új csapatkapitánya, Ján Marcin a sportnapilapnak azt nyilatkozta, a jelenlegi játékoskeret tiszta lappal kezdheti majd a tavaszi idényt. Önnel szemben rendezte már tartozásait a klub?

Folyamatban van a dolog.

 

Visszatekintve hogyan értékeli a Dunaszerdahelyen eltöltött időszakot?

Nagyon furcsa érzések kavarogtak bennem, amikor aláírtam a Žižkovval a szerződést. Rámtört a szomorúság, hogy eljöttem Dunaszerdahelyről. Az első pillanatban az új szerződés aláírása felett érzett örömömet elnyomta az elkeseredettség, hogy milyen körülmények között hagytam el a DAC-ot. Az első ottani idényemben nagyon jól éreztem magam, a másodikban már jöttek a gondok, de a klub nagyon a szívemhez nőtt.

 

Az öltözőben milyen volt a légkör?

Az első évben nagyon jó, összetartó volt a kollektíva. Aztán viszont jöttek a problémák, gyenge eredményeket értünk el, és ezt az öltözőben is érezni lehetett.

 

Pavel Kováč kapus szerint sokszor edzéseken is a pénzkérdés volt a téma.

Edzéseken tényleg beszéltünk erről, de szerintem a meccseken már senki nem gondolt erre. Véleményem szerint a mérkőzéseken nyújtott játékunkat nem befolyásolták olyan nagyon ezek a problémák, inkább a felkészülést zavarták meg.

 

Figyelemmel fogja követni a jövőben a DAC eredményeit?

Még szép! Érdekel a volt csapattársaim sorsa, és az sem közömbös számomra, hogy mi lesz a klubbal.

 

Ön szerint van esélye a DAC-nak a bentmaradásra? A sárga-kékek a tabella utolsó helyén állnak, bár csak rosszabb gólkülönbségük miatt vannak a szintén 12 pontot szerző eperjesi Tatran mögött.

Igen, van, nagyon is reális az esélye. Hiszen tulajdonképpen most sem utolsó a DAC, még ha mindenki azt mondja is, mert pontegyenlőség esetén az egymás elleni eredmények döntenek, és az eperjesiek ellen nekünk jobb a mérlegünk. Nagyon fontos lesz a Tatran elleni hazai meccs, amit most a rossz időjárás miatt elhalasztottak. Szerintem ez nem szerencsés, mert az eperjesiek eléggé szét vannak esve, új edzőjük van, aki azt sem tudja még, milyen játékosokat kellene igazolnia. Jobb lett volna inkább most játszani ellenük, mint később, de ettől függetlenül hiszek a bentmaradásban. Most sem állunk kieső helyen, az eperjesiek mögöttünk vannak.

 

Tisztában van vele, hogy még mindig többes szám első személyben beszél a DAC-ról? Nekünk jobb a mérlegünk, mögöttünk vannak…

Pardon, mögöttük. De hát a DAC csapatkapitánya voltam, ezt nem lehet csak úgy elfelejteni.

(BŐD TITANILLA, Új Szó, 2012. február 23.)