Straka Gábor, a lengyel Ekstraklasa második helyezett Ruch Chorzów labdarúgója

Második lett

 

FOTÓ: chorzow.pl

Kezdő és meghatározó játékosa volt a csapatának. Második lett a lengyel bajnokságban, és ezzel, a csapattal kivívta az Európa liga-szereplést. A Bajnokok Ligája döntőjének napján megnősült. A DAC neveltje a 31 éves Straka Gábor.  

 

Gabi, milyenek voltak a szezon előtti tervek?

Főleg a bennmaradásról szóltak, és a középmezőnynek is örültünk volna. Második hely lett belőle, úgyhogy mindenki elégedett. Azért a bajnoki cím se volt messze. Maradt is egy pici kesernyés utóíz.

 

A szokásosnál kevesebbet voltál sérült...

Kisebb sérülésem volt, izomszakadás, de nem volt annyira komoly, ez miatt csak három meccset hagytam ki. Három meccsen hiányoztam a lapok miatt. A többi meccsen kezdőnek számítottam.

 

Maradt a klasszikus védekező középpályás posztod?

Igen, ketten játsszunk ezen a poszton, de nekem vannak más feladataim is. A labda megszerzése után osztani a labdákat oldalra, vagy hosszan szöktetni. Szóval nem az a defenzív középpályás vagyok, aki nem lépheti át a félpályát...

 

Kik a legmeghatározóbb játékostársaid?

Az edző és mi, játékosok is úgy gondoljuk, hogy a csapatszellemmel értük el a sikert. Ha egyénekről kell beszélnem, akkor a két csatárunkat említeném (Piech és Jankowski), akik meccset eldöntő gólokat rugdaltak, és a 37 éves védekező középpályást, Marcin Malinowski-t, aki a lengyel örökranglistán előkelő helyen áll a több mint 350 ligás mérkőzésével.

 

Neked hogy sikerült a szezon?

Elégedett vagyok. Nem volt rossz az ősz sem, de a tavasz nagyon jól sikerült. Összegezve, hat gólpasszom volt, két gólt rúgtam, és ha létezne a fociban kanadai pontozás, ebből a szempontból ez lenne a legjobb idényem.

 

Egészen az utolsó körig játékban voltatok a bajnoki címért...

Sokan azt mondják, hogy az LKS Lódz elleni meccs volt a döntő. Már a huszadik másodpercben vezettünk, és végül döntetlen lett. De szerintem egy meccsre nem lehet fogni.

 

Négy és fél éve vagy Chorzówba, előttetek az Európa-liga, mikor jár le a szerződésed?

Június végén. Szeretnék maradni, jól érzem magam a csapatnál és Chorzówban is. A klub jelezte, hogy szeretnék, ha maradnék, de én nem akarok mindenáron. Meglátjuk. Kicsit már vágyódom haza, de csak kicsit. (Nevetés) Így mondom, a foci Lengyelországban sokkal jobb, viszont a honvágy már haza húz.

 

Lengyelország az egyik Eb-rendező, észlelhető már a hangulat? Kit favorizálsz? Elmész valamelyik meccsre?

A médiák már erősen foglakoznak vele, szerintem nagyon nagy nyomás alatt lesz a lengyel válogatott. Nem megyek el, a tévében fogom nézni. És hogy kit favorizálok? A németeket. Nem nekik drukkolok, ezt azért tisztázzuk (nevetés), de az utóbbi időben nagyon jó focit produkálnak, jó nézni a német válogatottat.

 

Gabi, kellemes pihenést és sok sikert.

Köszönöm.

(Poór Tibor, KLIKKout 2012. június)

 

A beszélgetést a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.