Mécsesgyújtással emlékeztek a szurkolók a rendőrattakra

 

Dunaszerdahely. Négy évvel a 2008. november 1-jén lejátszott, majdnem tragédiába torkolló DAC-Slovan bajnoki futballmeccs után mintegy hatvan szurkoló gyűlt össze szerdán este a dunaszerdahelyi városi stadion lelátóján, hogy mécsest gyújtson a máig magyarázat nélkül maradt szurkolóverés emlékére. Mint ismeretes, a négy évvel ezelőtti mérkőzés 17. percében a rendőrök rátámadtak az egyik szektorra, s indok nélkül agyba-főbe verték az ott összesereglett szurkolókat, sokuknak több héten át gyógyuló sérüléseket okozva.

 

A csendes megemlékezést a szurkolók törzshelyének számító pubban egy beszélgetés előzte meg, melynek meghívott vendégei a DAC akkori három játékosa, Pinte Attila, Németh Krisztián és Regedei Csaba voltak. A beszélgetés elején a szervezők levetítették a rendőrattakról készült felvételeket. Az azóta már nem a DAC-ban játszó futballisták pedig nyíltan és őszintén elevenítették fel a pályán és az azon kívül átélt érzéseiket. Olykor nehezen találták a szavakat, ami nem is csoda, hiszen mindhármukban mély nyomot hagytak a történtek. Regedei Csaba úgy fogalmazott, bár csak egy idényt töltött játékosként Dunaszerdahelyen, mégis pályafutása legszebb időszakaként tekint vissza az itt eltöltött hónapokra, hisz az a lelkesedés és szeretet, amely körbevette, semmihez sem hasonlítható.

 

„Hiába próbálták akkor megtörni a szurkolók erejét ezzel a meccsel, az csak erősebbé tette őket, s ez is azt bizonyítja, hogy a Felvidék megérdemelne egy olyan csapatot, amely az itteni magyar szurkolók egységes támogatását bírja” – mondta a jelenleg Gyirmóton játszó Regedei.

 

A mérkőzést megelőző euforikus hangulatra Németh Krisztián is boldogan emlékezett vissza.

 

„Ha aznap sikerült volna megvernünk a Slovant, karneváli hangulat uralkodott volna a városban. Sajnos azonban valakik ezt szántszándékkal meg akarták akadályozni, s tervüket el is érték” - fejtette ki a tavaly még az egyesület vezetőedzőjeként tevékenykedő Németh.

 

A DAC akkori csapatkapitánya, Pinte Attila egy nekiszegezett szurkolói kérdésre úgy válaszolt, bár jelenleg mindkét fia szlovák egyesületben kergeti a labdát, magyarként szeretné megélni, hogy ők is átélhessék azt a nagyszerű hangulatot, amit csak a DAC drukkerei tudnak megteremteni a lelátón.

 

„Mint egykori DAC-játékos és szülő bármennyire is szeretném, hogy a fiaim ennél a csapatnál nevelkedjenek, sajnos a klub háza táján uralkodó jelenlegi körülmények nem kielégítőek” - fogalmazott Pinte.

(kb, Új Szó, 2012. november 2.)