Magyar Bálint - egy atléta vallomása (Meghallgatta és felírta - Poór Tibi)

 

FOTÓK: Šenkár Márió

Mint minden fiú, én is sok sportágat kipróbáltam, többek között a focit is. Alapiskolai másodikosként részt vettem egy 600 méteres futóversenyen, ahol az első alkalommal felfigyeltek rám, de komolyabban ötödikesként kezdtem atletizálni. 

 

Gimnáziumig folyamatos volt a fejlődésem, de miután átléptem a sportgimnáziumba, második osztályban - a második félévet már ott végeztem el - megtorpantam.

 

Az utolsó két év az előző edzőmmel tehát nem a legjobbra sikerült, ezért edzőcseréről döntöttem.  Ma Miroslav Okáľ az edzőm, és mondhatom, hogy profibb kezekbe kerültem.

 

Amikor Miroslav Okáľ analizálta ezt az időszakot, többek között azt mondta, hogy az eredményeket abból kifolyólag értem el, hogy nagy volt az akaratom. A szisztematikusabb edzések szerinte most kell, hogy tükröződjenek az eredményeimen.  A körülményeim is javultak, hiszen a nagyszombati egyetemen jó minőségű pályán tudok edzeni.

 

Idén az öt kilométeres távon több mint negyven másodpercet javultam (személyi csúcs - 16.01.00.) Tudom, ez az idő még nem a legjobb, és futhattam volna jobbat is, csak egyelőre egyszer sem sikerült magamból kihozni a maximumot.  Az idén négy országos bajnoki címet sikerült elérnem. Valójában nem volt hú de nagy a konkurenciám, az igazi megmérettetés tehát jövőre vár, miután átlépek a felnőttek kategóriájába. Ott akarom elérni a nagy áttörést.

 

Nem vagyok szélvészgyors vagy robbanékony típusú futó, így a hosszabb távokat próbáltam már a kezdetekben. Diák kategóriában kötelező volt az ún. futó hárompróba, amelyen kiütközött, hogy ki-ki milyen távra alkalmas. Így választottuk végérvényesen a hosszútávot.

 

Jövőre az 5 km-es távra összpontosítunk, és ezen a távon már komolyabb időt szeretnék elérni. Feltehetően ez idő tájt érem majd utol magam - ami a gyorsaságomat illeti. A 400 és a 800 méter soha nem voltak a kedvenceim, de tudom, hogy szükséges visszatérni ezekhez a távokhoz.

 

Atlétának lenni ebben a régióban nem éppen a legkönnyebb. A Jilemnický Utcai Alapiskola salakpályáján szoktam edzeni, melyen egyszerűen nem lehet úgy fejlődni, ahogy elvárnám. Igen, ha teoretikusan átvetem az időt tartanra, akkor az idő jó, de praktikusan sokszor a salakos edzés negatívumai mutatkoznak ki a tartanon futott versenyek közben.

 

Nagyszombatban és itthon is hetente háromszor edzek. Egy pihenőnapot mindig betervezek. Minden edzésen megpróbálok maximum egy óra tíz percet edzeni, mert ha a laza kocogást is nézzük, az tizenkét-tizennégy kilométer. Az erősebb iram tizenhat-tizenhét kilométer. Hm… Nem nagyon hiszem, hogy Szlovákiában valaki 130-140 kilométernél többet futna hetente - ez már egy világklasszis szint lenne.

 

A nagy atlétikát komolyabban három-négy éve figyelem, de nem vagyok statisztikai enciklopédia. Hasonlításképpen, hogy milyen stílusú atléta vagyok, megemlítem az amerikai Steve Prefontaine-t (1972-es müncheni olimpia negyedik helyezettje). Az ő időit, csúcsait jó lenne megdönteni. Forgattak róla filmet is…

 

A személyes csúcsaim? Íme: 800 méter - 2.11 perc, 1500 méter - 4.20 perc, 3000 méter - 9.22 perc, 3000 méter akadály - 10.14 perc.

 

Az első országos bajnoki címem a crossfutásban volt, ma már speciálisan nem edzem a crossra, akkor sem, ha néha indulok egy-egy ilyen versenyen.

 

Kik segítenek az anyagiakkal? Sportruházattal az Intersport, továbbá anyagiakkal a Revi és a Vivo cégek. A Thermalpark a regenerációm költségeit fedezi a létesítményükben. A kassai félmaraton kiadásait - a szállást és az utat - a Revi és a Vivo cégek és Érsek József úr támogatták.

 

A nagyszombati egyetemen tanulok, európai tanulmányokat, de jövőre megpróbálok kijutni külföldre (feltehetően Dél-Európa) - sporttal, ösztöndíjjal remélhetőleg.

 

Szabadidőmet a legjobb barátaimmal töltöm, akikkel kimegyek a városba jót szórakozni, persze olyan helyekre, ahol nem cigarettáznak, elvégre atléta vagyok…

…és futok és futok és futok…

 

NÉVJEGY:

Született: 1993.03.17.

Lakhely: Dunaszerdahely

Tanulmány: Európai Tanulmányok, Nagyszombat

Becenév: Mogyi

Magasság: 185 cm

Súly: 72 kg

Kedvenc étel, a mami főztje: húsleves májgombóccal, fasírt, hájas kráfli

Kedvenc film: Emelt fővel, Az utolsó szamuráj, Emlékezz a Titánokra

Kedvenc zene: Sum 41, Eminem

Kedvenc sportruházati márka: Nike

Kedvenc mondat: „Részvétet könnyen kap az ember, az irigységért azonban keményen meg kell dolgozni.“ - Michael Schumacher

(Poór Tibor, KLIKKout 2012. november)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.