A kosárlabda egy pörgős parti (Meghallgatta és felírta - Poór Tibi)

 

FOTÓK: Šenkár Márió

Nevezhetném az estét egy csésze kávé melletti kellemes csevegésnek. Nevezhetném akár beszélgetésnek egy ébredező sportról. Beszélhetnék arról, hogy egy üveg whiskybe fog nekem kerülni, ha a srácoknak sikerül a Városi Sportcsarnokban kitenni a cetlit - Minden jegy eladva.

 

Hm… Én inkább azt hangsúlyoznám, hogy olyan sportközegben találtam magam az interjú és az edzés megtekintése során, ahol egy fantasztikus, sajnos már nem mindennapi dologra leltem rá. A feltétel nélküli sportszeretetre. A DSG Dunaszerdahely kosárlabda közegben Csóka Tibor edző és Mašán Marian edzőasszisztens kalauzoltak.

 

Történelmet írunk

Dunaszerdahelyen ma a kosárlabda történelmét írjuk, pontosabban nagyobb betűkkel írjuk, mint ahogy eddig. Persze régebben is voltak városunkban kosárlabdacsapatok, de a 2012/13-as szezonban, első ízben - miután hivatalosan beregisztráltuk a klubot - szlovák második ligát játszunk.

 

Streetballal kezdődött

Mašán Marian: Amikor az én korosztályom 1996-ban elkezdett kosarazni, talán az lehetett a dunaszerdahelyi streetball kezdete. Hat év után megrendeztük az első streetball-bajnokságot, melyet nagy örömünkre máig minden évben sikerül megrendezni.  Amikor megnyílt az új Városi Sportcsarnok, már három éve zajlott a városi liga. A csarnok sajnos csak három évig volt a városi liga rendelkezésére bocsátva. Elég nagy számban voltak, akik kosarazni akartak, logikus volt, hogy ezután az országos ligán kezdtünk gondolkodni. Megszólítottuk tehát Csóka Tibit.

 

Különbség

Csóka Tibor: Óriási különbség van a hagyományos kosárlabda és a streetball között. Ezt a saját tanítványaim is látják. A streetballban nem kell annyit gondolkozni, védekezni és taktikailag is teljesen más. A streetball inkább individuális sport a hagyományos kosárlabdával ellentétben.

 

Kosárlabda

Látványos, gyors, intelligens, rugalmas és megterhelő sport. Huszonnégy másodperced van rá, hogy dobjál egy kosarat - ez egy olyan pörgős parti, amilyet kevés sport képes kreálni. Ha megvan a kellő mozgás és a látás koordináció a játékosoknál, akkor ez egy lenyűgöző sport.

 

Utcai sport 

Szerintem a kosárlabda vagy a streetball manapság azért szorítja ki a többi sportot az utcáinkból, mert ha kimegy a placcra négy fiatal és kihoznak egy labdát, ha csepeg az eső, nem gond, ha szél fúj, az se gond, s ha a srácok ráadásul strammok és van egy kis önbizalmuk, akkor a lányok is kijönnek - egy társaság alakul. Viszonylag olcsó, de látványos mulatság a kosárlabda.

 

Alakítók

A DSG Dunaszerdahely kosárlabda csapatot Hanák Zoli, Köböl Gyuri, Krčmárik Roland és Matula Martin alakították. A DSG rövidítés a címben Dunaszerdahely és Galánta kosárlabda csapatainak fúzióját jelenti egyben.

 

Az első nap

Áprilisban eljött utánam két volt játékosom és egyben jó barátom, azzal kezdték a kávézást, hogy elvállalom-e az edzői posztot Dunaszerdahely kosárlabdacsapatánál. Hosszú gyötrődés után, mely körülbelül tíz másodpercig tartott, azt mondtam, hogy igen... A megszállottság döntött, mert normális ember ezt nem csinálná, ehhez kell egyfajta fanatizmus. Csak egy kikötésem volt, hogy először megnézhessem a csapatot úgy, hogy nem mutatnak be. Hárman vagy négyen tudták, hogy ki vagyok. Csak ültem a nézőtéren és néztem őket. Tisztában voltam azzal, hogy mit vállaltam - belecsöppensz a káosz közepébe és próbálsz rendet rakni. Vagy sikerül, vagy nem.

 

A csapat

A csapat gerincét - négy-öt játékost - már edzettem tizenkét évvel ezelőtt. A csapatban találsz játékost tizenöttől harminc éves korig. Találsz közép és főiskolásokat, akik tényleg sokat áldoznak azért, hogy játszhassanak. Minden edzésen hangsúlyozom, hogy a kosárlabda csapatsport, és ha úgy mész fel a pályára, hogy haragszol a másikra, úgy nem érsz el semmilyen célt.

 

Edzői filozófia

Mind az öt játékos, aki a pályán van, öt különálló ember. Kreatív vagy kevésbé kreatív. Sose kötöm meg a kezüket, hogy a támadás közben egy adott szituációban miként döntsenek. Amit viszont megkövetelek, az azon alapszik, hogy a kosárlabda alfája és omegája a védekezés. A támadó játék alapozása a jó védekezésből a kosárlabdánál kiváltképp fontos tényező. Persze bele tudok nyúlni a mérkőzésbe időkéréssel, más taktikai felállással, védekezési variációval, stb., de a támadásban nagy teret kapnak tőlem a játékosok.

 

Elemzés

Az Arthe kávéházban hetente elemezzük a meccseinket. Sajnos, mivel a srácok dolgoznak, vagy Pozsonyban és Nyitrán tanulnak, nem mindig tudjuk összehozni, hogy mindenki jelen legyen, amikor boncolgatjuk a pozitívumokat, de legfőképp a hiányosságokat.

 

Jövő

Nincs kizárva, hogy valamilyen szinten népsport lesz Dunaszerdahelyen a kosárlabda. A focit persze nem nyomja ki… A város kiépített rengeteg pályát, tehát adott a lehetőség. Ha ez a most induló felnőtt kosaras társaság és az utánpótlás megkapja pár éven belül azt az elismerést, melyben része volt a kézilabdának, nem mondom, hogy a kézilabda fölé nő, de egyforma szinten lehetne. Örülnék annak, ha a kosárlabda egy proli sporttá nőne föl, mert akkor nagyobb lesz a választási lehetőség, és bárki lesz az edző, az szélesebb körben tud csapatot alakítani.

 

Segítség

A város azzal szponzorál minket, hogy heti három órára megkapjuk ingyen a termet a Városi Sportcsarnokban. Van egy fő szponzorunk, a Hotel Therma, mely nem pénzzel, hanem más gesztussal segít - a csapat minden tagja kapott bérletet a rehabilitációs, illetve relaxációs szolgáltatásokra. Kisebb szponzorok: IL Trade s.r.o., FitClub-DS. Az alaptőkét és a többi kiadást a kosárlabdázók fedezik. Ezt hangsúlyoznom kell, hogy nagyon jól jönnének szponzorok, mert szerintem nincs rendjén, ha egy második ligás csapat játékosai saját pénzükből veszik a mezeket.

 

Nézők

A bajnokság kezdetén volt három vagy négy barátságos mérkőzésünk, melyekre körülbelül ötven ember jött el. A legelső hazai mérkőzésünkre szerintem 80-100 néző látogatott ki a csarnokba. Szóval nemcsak a baráti körünk jár ki. Látják, hogy érdemes kijönni, akár családostul, mert lehetséges, hogy itt valami alakul…

 

Teltház

A sportcsarnok azt hiszem 360 férőhelyes. Én azt mondom, hogy ha a szezon utolsó mérkőzésére eljönnek háromszázan, akkor akárhányadik helyen végzünk a bajnokságban, ez a csapat valamit tett, valamit bizonyított és tényleg megérdemli, hogy az emberek kijöjjenek megnézni őket.

 

Célok

Rövidtávon mindenképpen a középmezőny. Ha sikerül szponzorokat találni, akkor azt mondom, hogy ezzel a gárdával és a hozzánk csapódó fiatalabb srácokkal a jövő szezonban a feljutásért játszó csoportkörbe jutás lesz a cél. Jelenleg ezek a reális célok.

 

Elérhetőség: www.dsg.sk

 

A csapat:

Bátki Ádám, Cseh Ladislav, Fodor László, Hanák Zoltán, Hodossy Peter, Hulkó Tamás, Kiss Peter, Köböl Juraj, Krčmárik Roland, Matula Martin, Nagy Dávid, Nagy Richard, Neilinger Peter, Pácal Dušan, Popluhár Roman, Posztós Matej, Ravasz Edgar, Tóth Peter, Gazda Richard, Mašán Marian, Csölle Szabolcs, Fekete Balázs.

(Poór Tibor, KLIKKout 2012. december)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.