Zöld-fehér, ahova csak nézek

 

Lelkes Ernő fotói

Pápa előtt útját állja az autónknak két magyar rendőr. Már késő fékezni, pár másodperc, s az egyik az autó tetején landol, míg a másik ripityára töri fejével a szélvédőnket… Gyorsan írom – nem így történt, csupán sok filmet nézek az utóbbi időben… A találkozásunk tök hétköznapi és normális volt. Rendőr: Helló, már nincs jegy, előre mondom…

 

Mi lesz most? Csak nagyon lassan jut eszembe, amit már több éve tudok. Press igazolvány tulajdonosa vagyok… A stadionbejáratnál először kiszolgálnak egy legendát, Gulyás Lászlót. Vidi, UEFA-kupa, ezerkilencszáz…

 

Amúgy volt még hely, fullos csak a fradis szektor volt. Ötezer-ötszázas a pápai stadion, valamivel több mint négyezer néző lehetett a lelátókon. Kezdőrúgás előtt, egy rendkívül szimpatikus momentum: Szücs Lajos, éveken át Fradi, per pillanat Pápa… Ehm… Nem pápa, kapus… Szóval, Lajos ballag a kapujába, az első félidőben a háta mögött a Fradi tábora lesz. Megtapsolták Lajost. Sőt, egy rigmus is őt éltette... Ilyet rég hallottam Szlovákiában, ahol simán lekurv…..ázzák Pálffyt vagy Šatant az előző klubjainak a szurkolói, pedig ezek a spílerek egyáltalán nem olyan pofátlanok a szurkolókkal, mint Hílek vagy Kováč…

 

Fogadott SMS: Szia Tibi. A Rapid gólt rúgott, és Novota Jani van a kapuban!

 

Persze, a Fradi-szektor nemcsak Lajost éltette, hanem kitartóan mocskos lilázott. És zsizsózott…

Ja, megy a foci… Pápa? Hát… Lényegesen jobb a Fradi. A már megszokott magyar technikás foci, de európai átlag alatti tempó, dinamika… Nézhetőbb, mint a szlovák liga, nem látni kimondottan tápé játékost, akitől – ha leveszi – a labda „csak“ hat méterre pattan el. A szlovák ligában van belőlük bőségesen-hemzsegősen.

 

Szépségdíjas Jenner vinkli gól és egy találat Aborahtól. Később. Jobb oldalon Böde próbál elfutni, a hazaiak elkaszálják, bukdácsol, de nem esik el, tovább megy és tálcán kínálja a labdát a játékostársainak. Gól nincs, de Böde nevét felírom magamnak.

 

SMS: Tibi, szünet van, a Rapid veszít. Jani nagyokat védett, sokszor jól zárta a szöget. Nincs hátvédsor, a gólokról nem tehet.

 

Második félidő. Pápa az első félidőben harmatgyenge. A második félidőben többet birtokolta a labdát, de nem volt hú de jobb. Egy hazai csapatra ráférne magasabb mérce, hogy kimondhassuk – jobbak voltak, jól játszottak. Hazai pályán, null-kettőnél égni kellene a fűnek, hacsak nem égetőbb a nyertes szelvény birtoklása…

 

SMS: Tibi, kikapott a Rapid. Szégyen, mert kettős emberelőnyben volt a Rapid, az ellenfél ráadásul kihagyott egy tizenegyest! Janinak a második félidőben nem volt munkája.

 

A meccs vége felé feljegyzem, hogy akik az utolsó percben is a farukon csúsznak (persze lajtosan) nem a hazaiak. Kemény keze lehet Muniznak… Három sípszó. 

 

Egy kedves hölgytől visszakapjuk az igazolványainkat, s beülünk az autóba, ahol két-két fincsi szalámis zsömlye vár minket. Eszünk egyet a kellemes – az sms-ek által duplán – zöld-fehér vasárnap estre.

 

Pápa-Fradi null-három, és Wolfsberger-Rapid kettő-egy. 

(Poór Tibor, KLIKKout 2013. március)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.