Gyere már játszani, Messi kölyök!

 

Barcelona, 2013. május 5., FC Barcelona–Betis Sevilla 4:2

 

Gocoň Peti és Nagy Attila fotói

A Nou Camp a mi mércénkkel belvárosi stadion. A negyedórás út harmadszorra tovább tart, az utcák már zsúfoltak, és persze, ahol lehet, megállunk. Élvezzük a barcás utcamenetnek minden méterét.

 

Fociláz. Nagyobb lehetett volna, ha szombaton a Real Madrid kikap. A Barca bajnok lett volna vasárnap. Ha ezt átélhettük volna, akkor… robban a focilázmérőnk.  

 

A stadionnál a beléptetés abszolút gondmentes, sokkal könnyebb, mint Dunaszerdahelyen ötszáz néző mellett. A helyünk kiváló, az alsó szektorban előkelő helyen ülünk.

 

A Barca bemelegítése rövidebb, mint a Betisé, több mint valószínű, hogy valamilyen warm-upos területen a java része már lezajlott.

 

A bemelegítésnél egy dolog egyértelművé vált – Messi cserepados. Tehát, ha látni akarjuk Messit a pályán, akkor nem szabad nyerésre állnia a második félidőben a Barcának.

 

Kezdődik a meccs. Második perc. Gyatra kapuskirúgás (Pinto), a középhátvédek bénáznak – a Betis vezet. Kántor Jóskát hidegzuhany érte: Mi ez? Nem kaphat ki a Barca, amikor én itt vagyok!

 

A Barca támad ezerrel. Dinamikus játékkal – ez nem az ezerpasszos tili-toli – időzített passzokkal szöktetik a jobbszélsőt és főleg a balszélsőt, a remek fazonú, dinamikus Tellót. Egyenlítés. David Villa továbbra is sorra kihagyja a helyzeteket. A Betis kapusa pedig továbbra is kitűnően véd. Egy újabb szöktetés Tellónak. A Betis jobbhátvédje keresztez, és kirúgja a labdát a nézőtérre. Nem hiszek a szememnek, amikor a labda a mellettem ülő Bandi kezében köt ki. Később sajnáljuk, hogy gyorsan visszaadta a labdát, és így nem volt időnk fotózni. De emberek, Bandi a Manchester United szurkolója, őt a barcás labda égette! (Ám Bandi is meghagyta, ez élmény volt egy manchesterinek is).

 

Puff. A Barca hátvédsora kimondottan szundikált, amikor egy bődületes góllal újra megszerzi a Betis a vezetést. Szuper, most már szinte biztos, hogy játszani fog Messi.

 

Milyen volt a Barca Messi nélkül? A Betis ellen sokkal előretörőbben játszanak, mint általában. Lehet ez lesz a Barca egyik erőssége a jövő szezonban – szöktetésekkel tömni a széleken például a technikailag és erőnlétileg is rettentően képzett Tellót.

 

A többiek? Iniesta egy varázsló. David Villa kihagyta a lehetetlent is. Csodálom Iniesta és Xavi időzített szöktetéseit, a rengeteg precíz és pontos keresztlabdát. Gyönyörű, ahogy a hosszú keresztlabdáknál a labdát levevő játékos háta mögött azonnal beveti a dupla vágtát a felfutó játékostárs. Labda levéve, lehet adni a felfutónak. Nem tudom, meddig bírja az egészségem ezt a szintet… Remek Jordi Alba, Piqué se rossz, de… Hm… a védelem együtt eléggé szétszórt...

 

Na jó, de ez volt a Messi nélküli Barca.

 

Már látni, ahogy Lionel bemelegít. Az 52. perctől cserére készen áll. Amikor megjelenik az oldalvonalnál, szinte robban a stadion. Gólörömöt is felülmúló hangzavar.

 

Egy érdekes dolgot lehet észrevenni. Ahogy meglátja a pályán lévő tizenegy, hogy bevetésre kész Lionel, és érzékelik a nézők Messi ünneplését, körülbelül ötezer százalékkal nő a játékosok, a csapat önbizalma. Messi nélkül kitűnőek vagyunk, atlétikai zsargonnal száz méteren döntősök, de Messivel minimum dobogósok. Egyszeriben Piqué magabiztosan keresztez, és a felhozatalnál is precízebb. Az aggódásnak vége, itt már nem lehet baj, Messi mindent megold. A Betist az avizált Villa-Messi csere hihetetlenül lehangolja. A védelem elfelejti letámadni Dani Alvest, aki David Villa fejére varázsolja a labdát. Gól. Mindez még akkor történik, amikor Messi a pályán kívül türelmetlenül ácsorog.

 

Messi egy zseniális kölyök, aki játszadozik. Mindenkit átvág. Nyerni akar. Gólt rúgni, a védőket őrületbe kergetni, a kapust idegileg kinyírni. Mint gyerekkorában az argentínai grundokon. Második vagy harmadik labdaérintése a szabadrúgás. A kapus szerintem egy lépéssel kevesebbet tett, túl messziről vetődött, így még véletlenül se érhette el a remekbeszabott lövést. Klasszikus vinkli. Messi a gól után felénk fut. Igen, a második félidőre átültünk a nyárasdiak mellé, szabad hely volt elég (67185 néző). Így még közelebb kerültünk a pályához – talán tíz méterre… Messi a szektorunk felé fut. A Canal Plus tévétársaság közvetítésébe bevágják a Messi gólöröm után a csallóközi kilencest. Gracias!

 

Egy újabb Messi szabadrúgás. Vinkli kapufa. Egy zseniális akció után, melyet tévesen lesgyanús akciónak hittünk, Messi az üres kapuba gurítja a labdát. A meccs ráadásában Iniestával befűzik a vendégek védelmét, egy rövid, tipikus Messi-szóló után a kapus hárít egy, a nagy ziccerben kevésbé sikerült átemelési kísérletet.

 

Ahogy a pályára lépett Messi, főleg őt figyeltem. Amikor a támadás előtt Messi nem ment a félpályára, akkor a Barca a széleken támadott – ezer százalékra. Amikor felment a labdáért, hasonlóan, mint a jégkorongcenterek járnak a kapujuk háta mögé a korongért, akkor tiki-taka. Ezen a meccsen nem jobbra-balra, hanem előre.

 

lön fejezet az ún. Messi-séta a támadás után.  Egy csatár sétája eléggé idegesítő tud lenni, viszont Messinél ez egy imádnivaló lopakodás volt. Sétálva is mindig időben ott volt, ahol lennie kellett. Hogy fogható-e Messi? A német überkondival és gyorsasággal, s ha valaki megengedheti magának, hogy Messire bármilyen kivitelben két-három embert akaszt. Viszont, ha lesz egy Neymar, vagy hasonló típusú játékos, akkor ez lehetséges, de sokkal nehezebb feladat lesz. 

 

Manapság érdemes több bajnokságot megtekinteni, szintén hasonló élménnyel lehetünk gazdagabbak, mint mi a Barca-meccsen. De egy dologban ilyen Barca meccs látogatása egyedülálló – Messi. Lehet filozofálni – angol liga, német liga, unalmas a „jobbra-balra tili-toli“ – de Messiről vitázni?

 

Aki imádja a focit, felejtse el egy pillanatra, hogy más csapatnak a szurkolója, mert Messi a focitörténet egyik legzseniálisabb gyerkőce. Tudom, akinek közömbös a foci, annak a következő hasonlatok neccesek, de egy focimegszállottnak nem: Messi egy Michelangelo, egy Dalí, egy Gaudí, egy Mozart, egy Charlie Chaplin Kid-je... Ép ésszel nehezen felfogható csodagyerek. Ha létezik a fociban a tökéletesség, egy dobogós hely Messié.

 

U.I. Csak másnap repültünk haza, de annak ellenére, hogy az a nap is kellemes volt, egy hét után bennem nem a hétfőn történtek maradtak meg. Sokkal inkább az, hogy szerintem mindegyikünk pörgette az elmúlt napok filmjét. Életre szóló emlék ez a barcelonai pár nap, de amivel talán még a halálos ágyamon is ékeskedni fogok, láttam Messit játszani!

(Poór Tibor, KLIKKout 2013. május)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.