Szakértők Ligája

 

Šenkár Márió fotója

A 2012/2013-as idény Bajnokok Ligája döntője

Borussia Dortmund - Bayern München 1:2

 

Rostislav Prokop véleménye

 

Engem nagyon meglepett, hogy a mérkőzés elejétől milyen iramot diktált a Dortmund, és az is meglepő volt, hogy milyen magasan volt a Dortmund letámadása. A csatárai szinte már az ellenfél tizenhatosánál letámadták a Bayern játékosait. Ez szemmel láthatóan a bajorokat is meglepte, húsz-huszonöt percig tartott, amíg erre reagálni tudtak. Bizony, ráfázhattak volna, hiszen például egy ilyen Lewandowski féle lövést, nyolc méterről, azt hiszem, hogy manapság csak Neuer képes hárítani. De kiemelném a másik kapust is, Weidenfellert, mert ez a meccs a kapusok meccse volt - a védéseik mintha egy más bolygóról származtak volna.

 

A második félidőben már látható volt, hogy a Bayern tapasztaltabb, és jobb individualitásai, kiegyensúlyozottabb kerete van. Ami fontos volt, akármilyen sztárok Ribéry és Robben, teljesen a csapat érdekeit nézték ők is. És hogy pont Robben rúgta a győztes gólt? Az, aki fentről intézkedik, talán úgy gondolta, hogy igazságos lenne, ha Robben a sok fontos vesztes csata után ilyen módon lenne kárpótolva... Egy kicsit sajnálom a Dortmundot, mert rendkívül szimpatikus játékkal örvendezteti meg a nagyközönséget, személy szerint én nagyon elismerem Klopp edző munkáját. De úgy gondolom, hogy olyan tíz százalékkal azért jobb volt a Bayern. Ne feledjem megdicsérni a játékvezetőt. Lehet, hogy a Dortmundnak nem tetszett, hogy nem állította ki Dantét, miután befújta a tizenegyest. Szerintem ezzel, nagy érzékkel, helyesen nem nyúlt bele a meccsbe. Nem tartom jónak, ha egy szabálytalanságra két büntetést szabnak. Az amúgy is fantasztikus meccsnek és a focinak ez a döntés jót tett.

 

Šenkár Márió fotója

Németh Krisztián véleménye

 

A Dortmund dinamikus egészpályás letámadása óriási nyomás alá helyezte a Bayernt - Neuernak köszönhetően nem dőlt el koránjában a meccs. A fordulatot főleg Robben és Ribéry szélsőjátéka hozta, a vonalnál nemcsak előre kitűnőek, hanem segítenek a védekezésben is. Villámként érkeztek a támadóharmadba, s fontos volt Müller érkezése is a második hullámban. Óriási volt az iram, picit abba az irányba megy a foci, mintha kézilabdát néznénk - rövid a köztes játék, és átmeneti fázisok nélkül, minél gyorsabban próbálnak a csapatok a labdaszerzés után eljutni az ellenfél kapujához.

 

Talán ez a legnagyobb hozadéka ennek a német hullámnak. Tíz ember tökéletes védekezése és nagyon gyors átmenet támadásba. A holland totális focihoz hasonlítanám, csak itt még úgy védekezik a jobb vagy balszélsőként játszó játékos, mint egy hátvéd - ha kell, visszajár egészen a tizenhatosig, vagy a középpályán letámadja az ellenfélt, és ott úgy védekezik, mintha ő lenne az utolsó hátvéd. Kulcsfontosságú, hogy a labdaszerzés után gyorsan előre játszatják a labdát. Ez magában nem könnyű, mert ha még szemben vagy az ellenféllel, többnyire kényszerülsz szélekre vagy hátra adni a labdát - a németek viszont arra törekednek, hogy azonnal előre passzolják a labdát. Különbség, hogy széthúzod-e a játékot vagy azonnal előre törsz a résen, a még nem összeállt defenzíva ellen.

 

Nem lehetett tehát ezen a meccsen sem unatkozni, az utolsó percig mindkét csapat elképesztő iramban játszott, a kilencvenedik percben is, és biztos vagyok benne, hogy ez így lett volna az esetleges hosszabbításban is. Összességében a Bayern megérdemelten nyerte meg a Bajnokok Ligáját.

 

Pecze Károly véleménye

 

Vojtík Szimona fotója

Számomra annyival értékesebb volt ez a döntő, hogy az idei BL-győztes csapat edzője ugyanaz a személy volt, aki a bajorokat irányította, mint 25 éve, amikor a DAC-cal a Bayern ellen játszottam - tehát Heynckes...

 

Egy kis kellemes kitérő után jöjjön a döntő. Érdekes volt figyelni a Dortmund taktikáját – a maximális offenzív presszinget választották, tudatosítva, hogy a nagyobb individuális kvalitás és rutin a Bayern csapatánál van, s ezt valahogy eliminálni kell. Ez sokáig sikeresen működött, hiszen szinte kiiktatták a játékból Schweinsteigert, s a meccs első harmadában csak hajszálon múlott, hogy a Dortmund nem döntötte el a mérkőzést - rengeteg helyzetet hagytak ki. Ez után a szakasz után fordult a kocka, és következtek Robben pillanatai, akit tavaly majdhogynem keresztre feszítettek a rengeteg bakija után. Emlékezzünk, hogy nem úszta meg Ribéry pofonja nélkül. Mindenekelőtt az ő játéka volt fontos. Az individuális elfutásaival, beadásaival tartotta sakkban és rettegésben a Dortmund védelmét. Ebben a nagy csatában leginkább a foci győzött. Én úgy gondolom, hogy nem volt néző a világon, aki azt mondta volna - nekem nem tetszett ez a mérkőzés. Ami sokszor megtörténik, hogy egy-egy meccsen hiányoljuk a foci sava-borsát, na, ezen a meccsen mindez megtalálható volt.

 

BL-ankét

 

Mit hozott a Bajnokok Ligája az elmúlt idényben?

Prokop: A német dominanciát és nem csak az eredményesség miatt.    

Németh: Ilyen Götzék és Reusok megjelenését a fociban. Kiemelném a Dortmund szerepét, akik sztárigazolások nélkül, a nagy bravúr küszöbén álltak…

Pecze: Bebizonyosodott, hogy mindenre található ellenszer, a spanyol hegemóniára is. Ellenszer a dinamikus, előretörő játék volt, megspékelve maximális taktikai fegyelemmel.

 

Kik voltak a legnagyobb individualitások?

Prokop: Alaba, aki tizenkilenc évesen elképesztően szuverén és kiváló összhangban együttműködik Ribéryvel, továbbá Götze, és mint volt balhátvéd a madridi Varant választom.

Németh: A gyors átmenetű focinak a kulcsa a két középső középpályás - az első helyre, holtversenyben Martínezt és Schweinsteigert tenném. Heynckesnek bejött Martínez igazolása, ha a Barca csípte volna el, talán más lett volna az összecsapásuk végeredménye is.

Pecze: Mindenképpen a Dortmund játékosai, Götze, Reus vagy Gündogan, akik játékukkal jelezték, hogy még nagyobb szavuk lesz a jövőben.

 

Melyik mérkőzés volt a legjobb?

Prokop: Az én szempontomból az elődöntők, ezek a mérkőzések több évre befolyásolják a focivilágot, ahogy pár évvel ezelőtt a Barcelonában lelte a focivilág az inspirációt, most a német fociban fogja.

Németh: A Bayern-Barcelona elődöntők, ahol a bajorok átvették a képzeletbeli stafétát, talán trónfosztásnak is nevezhető. Több mint valószínű, hogy véget ért egy korszak, de azért nem kell félteni a Barcelonát. Spanyolország biztos, hogy készül a válaszra.

Pecze: A BL utolsó fázisaiból habozás nélkül a döntő, mely a foci ünnepe volt. Ha az egész idényről beszélünk, akkor azt mondom, hogy legnagyobb érdeklődéssel a Dortmund mérkőzéseit figyeltem. A Dortmund játékában láttam a foci legprogresszívebb elemeit.

(Poór Tibor, KLIKKout 2013. június)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.