Szalai pontosan és pontatlanul

 

Poór Tibi írása

Fotó: MTI

 

A magyar foci nagyobb gondban van, minthogy Szalai Ádám szimpatikus kiállása gyökeresen változtasson annak irányán. Ennél a magyar futball azért sokkal rosszabb alapokon működik.

 

2013-ban a magyar foci think tank a felelősséget logika nélkül osztja ki – talán Szöllősi György (a FourFourTwo magazin főszerkesztője) feltevése tűnik nekem a legbizarrabbnak. Tudják, hogy kit okolt 2013-ban a magyar futball hanyatlásáért? A kommunista rendszert... Elszánt antikommunista vagyok, de ez már nekem is sok(k) volt.

 

Más. Napvilágot látott Szalai Ádám (Schalke 04) pontos (szakmai és mediális közeg) értékelése, melyet szerintem a magyar focisták egy kevésbé következetes elemzése kísért.

Tény, hogy a sajtótájékoztatón a kérdező újságírók java mellébeszélt. De ez szerintem nem mérvadó válasz arra a kérdésre, hogy pontosan definiálta-e Szalai a játékosok szerepét a magyar foci hanyatlásában.

 

Ádámnak igaza volt abban, hogy nem csupán az amszterdami bukást kell vesézni, mert ez egy apró részecske a több évtizedes mélyzuhanás mozaikjából. És igaza van abban is, hogy egy „majd valami lesz” típusú hozzáálláson alapuló ál-optimizmus kísérte a magyar focit több évtizede. Viszont nehéz vele egyetérteni, amikor arról beszél, hogy logikus, hogy a magyar futballban nevelkedett játékosok nem képesek mentálisan megemészteni a nyomást, melyet egy ötvenezres nézőszám zúdít reájuk. Kérdezem én: milyen csodaszer által képesek megemészteni ugyanazt a nyomást a Feröer-szigetek, Liechtenstein, Örményország játékosai? Ezek szerint a magyar válogatott Európában egyedülállóan nem képes ezt mentálisan földolgozni? Vagy ilyenek a magyarok úgy általában? A frászt!

 

Persze az adrenalinszint és vérnyomás egy ilyen meccsen nem megszokott. De próbáljuk megmérni a vérnyomását, az adrenalinszintjét annak a sebésznek, aki életet ment, tudván, hogy másodpercek dönthetnek? Felmérhetjük akár azt is, hogy mekkora stressz lehet egy munkásnak, amikor tudja, hogy még egy hét és bezár a cég, és neki fenn kell tartani a családját, nem pedig összeroskadni. Egy vállalkozó, aki komolyan működteti a cégét, naponta mennyi stresszhelyzetet élhet át? Mindannyian ki vagyunk téve (más típusú) stresszhelyzeteknek, nyomás alatt tesszük mi is a mindennapi dolgainkat, fontosabbakat, mint a foci. Egy különbséggel, az emberek java része nem panaszkodik, hanem próbál élni a stresszel és kezelni azt. Szalai szavai a játékosok témájában körülbelül így hangzanak: Nézzétek meg a francba, hogy mit neveltetek ki belőlü(n)k!

 

Egy dolog, hogy milyen profi közeggel szembesült Szalai külföldön, ez tény, de az is biztos, hogy a hazai játékosok túlnyomó része meg se próbálta a hazai környezet adta lehetőségek mellett orvosolni a hiányosságaikat. Inkább egy kurva nagy verda, mint az önköltségű önfejlesztés.

 

Rengeteg hibát vétett a múltban a focinevelés. Ez az egyik: Elhitette a magyar focistákkal, hogy a fejlődésükért, a feladataik teljesítéséért a felelősség kevésbé érinti a személyüket, mint a magyar foci szakmai hátterét.

 

Rengeteg, munkáját nemzetközi szinten kivitelező egyén található mind Szlovákiában, mind Magyarországon, és sok esetben a szakmai közeg melyben nevelkedett, szintén pocsék volt... Magyar játékosok, szakvezetők, média, fociháttér - kezet foghattok.     

(Poór Tibor, KLIKKout 2013. november)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.