Szakértők Ligája

 

Šenkár Márió fotója

Rostislav Prokop véleménye

 

Bayer Leverkusen-Manchester United 0:5

 

A mérkőzést egészében csalódásként könyvelem el, elvégre nem illő, hogy a Bundesliga jelenleg második helyezettje hazai pályán ilyen csúfos vereséget szenvedjen. A Manchester United Alex Ferguson távozása után az átalakítás időszakát éli, és az idei szezon eredményei bizony nem öregbítették a klub hírnevét, viszont jó hírnek számít, hogy ezen a meccsen a régi, a megszokott Manchestert láttuk. A mérkőzés előtt kíváncsi voltam, hogy milyen hatással lesz az angolokra a kellemetlen repülőgépi intermezzo (gondok a leszállásnál), de ahogy láthattuk, abszolút profi módon megbirkóztak az esettel, és a pályán lehengerelték a németeket.

 

Engedtessék meg nekem, hogy szót ejtsek egy játékosról, méghozzá Ryan Giggsről, aki a napokban lett negyvenéves. Ebben a korban ilyen teljesítményt nyújtani ezen a szinten, ez számomra elképesztő. Hihetetlen áttekintése van, ezt érzékelni lehetett az ötödik gólnál, amikor Nanihoz tálalt a védelem háta mögé - fantasztikus mozdulat volt. Igen, Ryan rutinos játékos, és sok mindent megold fejben, de nem tudom elképzelni, hogyan kelt fel másnap reggel…

 

A következő dolog, amit észrevettem - a játékvezető szinte láthatatlan volt. Természetesen, az egyértelmű eredmény is megkönnyítette a dolgát, de Moen tényleg remek volt. Kontrasztba tenném Carballóval (Dortmund-Napoli), aki az ítéleteivel és viselkedésével feleslegesen vonta magára a figyelmet.

 

Összegezve, az utolsó kör előtt, ha végignézem a csoportokat, érdekességnek számít, hogy az Arsenalnak tizenkét pontja van, és még nem biztos a továbbjutása - ritkán fordul elő ilyen helyzet.

 

A csoportmérkőzések csalódásai közé a Chelsea játékát sorolnám, kétszer kikapott a Baseltől, az idegenbeli meccsen pedig úgy, hogy kapura se lőtt… Kellemesen meglepett a Sahtar Donyeck, az öt brazil idegenlégiós szimpatikus arculatot alakított ki az ukrán csapatnak. Valakinek meglepetés a Barca veresége, de nekem nem. A Barca játékának eredete Amszterdamban található, hiszen anno Johan Cruyff ültette át a holland játékstílust a katalán csapatba. A Bayern München egyelőre hozza a formáját, a bajorokat ott látom az idei BL végkifejleténél. Kérdéses, hogy a játékosok bírják-e a gyűrődést, de ez érvényes a Realra és a Barcára is. Szerintem tavasszal rettentően nagy fontosságú lesz a cserepad kvalitása egy-egy csapatban, mert kötve hiszem, hogy a legnagyobb sztárok végig tudják játszani a szezont a mai megterhelő mérkőzésmenetrend mellett, kisebb-nagyobb sérülés nélkül.

 

Šenkár Márió fotója

Németh Krisztián véleménye

 

Real Madrid-Galatasaray Isztambul 4:1

 

A Galatasaray a hazai pályán elszenvedett 1:6-os vereség után nem sok jóra számíthatott Madridban. Mindkét csapat 4-2-3-1 felállásban kezdett, ami a Realnál, Sergio Ramos kiállítása után, 4-2-3-0-ra alakult. Carlo Ancelotti több kezdő játékost is kihagyott, egyeseket kényszerből. Azonban a cseregárda is megmutatta, hogy nagyon képzett játékosok, akiket két dolog motivált arra, hogy nagyobb erőkifejtést gyakoroljanak a meccsen. Mégpedig Ramos kiállítása, és a bizonyítási vágy, hogy Ronaldo nélkül is ütőképes a csapat. Statisztikai kimutatások is ezt bizonyították, hiszen emberhátrányban is hasonló összkilométer-mennyiséget futottak, mint az ellenfél. A második félidőben a tízemberes Real rákényszerítette az ellenfélre a játékát - ennek logikus eredménye a három gól volt. Tíz embert ilyen fölényben játszani BL-szinten ritkán látni, és ez sokat elárul a csapat erejéről. Biztos vagyok benne, hogy Ancelotti vezetése alatt a Real a BL egyik esélyese, az olasz edzőnek rengeteg tapasztalata van a BL utolsó fázisával, még az AC Milanos érájából.      

 

Lassan mindenki a tavaszi mérkőzésekre fókuszál, és felvetődik a kérdés, hogy vajon idén is német-spanyol párharc lesz-e, vagy más csapatnak is lesz beleszólása. A németek javára billenti a mérleget az a tény, hogy a német bajnokság leáll egy hónapra, és ez kitűnő lehetőség számukra, hogy felkészüljenek a tavaszra. Helyrehozzák a sérüléseket, és akik nincsenek megfelelő erőnlétben, ez idő alatt csúcsformába kerülhetnek - ebben a németek világklasszisok. Szerintem ez nagy előny lehet, főleg a Bayern, de persze a Dortmund számára is, ha „túléli” az Olympique Marseille elleni meccset. A spanyol-német párharcba elsősorban az angol csapatok szólhatnak bele. A Chelsea, Mourinho edzővel a padon hihetetlenül erős csapat. A jó formában lévő Arsenal meglephet, de személy szerint nem érzem bennük a győztes mentalitást. Számomra idén is a spanyol-német dominancia a képletek végeredménye.

 

A Dortmunddal kapcsolatosan még megjegyezném, hogy sajnálatos ez a sérüléssorozat, mely sújtja a szimpatikus dortmundi gárdát. Félő, hogy a sérülések megtörhetik a csapat fejlődését, hiszen a hátvédsorból és a középpályáról rengetegen kiestek, és a Dortmund nem rendelkezik olyan cserepaddal, mint a legnagyobb riválisai. Végezetül, az ősz legérdekesebb momentumának a Bayern München átépítését jelölném meg. A tökéletesen működő gépezet egyelőre hengerel Pep Guardiola változtatásai után is.

 

Témához...

 

Rovatunk decemberi fejezete egy fő véleményével ritkult, de csak ideiglenesen. Tudni illik, két szakértőnk hosszabb útra indult, természetesen mindkét szakértő úti célja focival kapcsolatos, és Önök, a Klikk Out magazin olvasói januárban igazi focicsemegét olvashatnak. Készülőben van két exkluzív cikk, melyben mindketten megosztják velünk a külföldön tapasztaltakat. Természetesen a két szakértő élményei mellett olvashatják majd Rosťo Prokop összegzését a Bajnokok Ligája őszi fejezetéről.

(Poór Tibor, KLIKKout 2013. december)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.