Nyitra - idegenben már nem lehet imádni!

 

Poór Tibi írása

Lelkes Ernő fotói

 

Nyitra - idegenben imádom! Ez a szlogen a DAC szurkolói közösségében keletkezett 2010 őszén, és rendkívül népszerűvé vált. Mára csupán szomorúságot és nosztalgiát vált ki, mert nincs mit imádni… A mérkőzésről (Nyitra-DAC 0:0) csak egy nevet emelnék ki, a kitűnő Belic kapust, mert a „derbi” színvonala adekvát volt a két csapat tabellahelyezéséhez, talán annál is rosszabb…  A pénteki est legérdekesebb pillanatait a sajtótájékoztató produkálta, és ennek rövidített változatát olvashatják. Persze a szlovák liga, illetve a két klub hanyatlásának mozaikjából ez csak egy rész, edzői vélemény, edzői szemszög.

 

A korrupciós afférra kérdeztek rá a szlovák kollégáim.

Radványi Miki: Úgy gondolom, hogy több dolog fog még történni… Nem tudom… Ami ezen a héten is kirobbant… Meglátjuk… Nem tudom… Remélem, hogy minket már semmi olyan nem fenyeget… Az, hogy mi lesz tovább, az már az ügyet vizsgáló szervek dolga.

Vladimír Koník: Ez az ország komplett korrupt. A legfontosabb dolog az, hogy amíg a klub tartozni fog a játékosoknak – és ez nemcsak a DAC-ról és a Nyitráról szól, hanem Besztercebányáról, Kassáról stb. – addig… Ezek a klubok egyszerűen gyártják az ideális környezetet a korrupciónak. Miki beszélhetne arról, hogy miért került egypár játékosa olyan helyzetbe, hogy nincs pénze az utazási költségekre, amikor haza akar menni a karácsonyi ünnepekre. Amikor a klub hónapokig nem tartja be a kötelességeit… Sajnos, ezek után a játékosok ilyen lépéshez folyamodnak, de én mindig azt mondom, hogy az, aki becsületes és fair, az ilyet nem tesz. Aki ilyenhez folyamodik… Ez eleve benne van ilyen emberben. Sajnos ez a helyzet, a korrupció itt van már egy ideje, nemcsak a 2011-es év kérdése, remélem, senki se gondolja, hogy a korrupció csak most jött létre a DAC-ban vagy Nyitrán – ez hülyeség.

 

Radványi Mikitől kérdeztem, hogy:

Miki, idézlek: „Ha szenvedni egy klubban, akkor inkább otthon.” Így kérdezem: Szenvedsz tovább? Számol veled a klub, számolsz te a klubbal?

Hivatalosan 2014. május 30-ig van szerződésem. Bizonyos jelek arra utaltak, hogy szeretnék, ha folytatnám, de mondom, amit ősszel átéltem, azt nem kívánom egy edzőnek se. Le kell ülni, most van rá idő és tér, hogy tisztázzuk milyen a vízió, mert az embernek csak egy egészsége van.

Koník edző ugyanarról: Abból a szempontból, hogy Nyitra egy fociváros, a csapatvezetők, az emberek, akikkel naponta kapcsolatban vagyok, az ifi-edzők, ez itt mind fantasztikus. Ha ez alapján döntenék, akkor örömmel maradnék. De ahhoz, hogy Nyitrán Corgoň ligás focit csináljunk, kellene, hogy működjön az, ami itt ma abszolút nem működik. Talán ez a prioritása a beszélgetéseinknek is, ha a klub akarja, hogy maradjak, akkor ezeket a dolgokat helyre kell hozni. Minden nap járni a kabinba, és mindig valakit meggyőzni, kérni, motiválni… Erről Miki is beszélhetne… Úgy is mondhatnám, hogy mi majdnem hasonló helyzetben vagyunk, a DAC talán kicsit rosszabban. Számomra ez a téma kulcsfontosságú. Szeretném folytatni, de nem ilyen feltételek mellett.

 

Radványi Mikitől kérdeztem, hogy:

Az aktuális keret tagjaiból kinek van szerződése ez év végéig, illetve számolsz valakivel a mai keretből, vagy teljes változás következik?

Teljes változás. Természetesen nem vagyunk vakok, látjuk, hogy hiányzik a Corgoň Liga-minőség. Már régebben mondtam, hogy a játékosaink hetven százalékának csak év végéig van szerződése, meglátjuk, hogy ki marad. Ezeket a dolgokat is tisztázni kell, le kell ülni, mert ha komolyan gondoljuk a bennmaradást, akkor komolyan is kellene erősíteni a csapatot, mert amit ma láttunk a második félidőben, az szenvedés. Biztos, hogy nem így képzelem el. Természetesen nem egyszerű fél év alatt háromszor építeni csapatot, ezért sem működik néhány dolog a pályán úgy, ahogy kellene, mert egyszerűen nem volt rá idő. Minden körben más volt a védelmem. A kapusaim kiállításai – azt hiszem, hogy öt kapus csak az őszi idény alatt – ez talán világcsúcs. Ezért se működött a védelem. Mondom, az affér után majdhogynem úgy vettem a meccseket, mint egy előkészületit - ki, hol, mikor...

 

Mindkét edzőhez szóltam:

Egyik problémát Koník úr már elemezte, de a másik gond az, hogy a nézőket már abszolút nem érdekli a szlovák foci. Az biztos nem megoldás, hogy bejelentünk kétezer nézőt, amikor reálisan maximum ötszázan ülnek a tribünön, és ez érvényes majdnem az összes ligás klubra…

Koník: Vasárnap kimentem a Slovan-Zsolna meccsre, és kijön 883 néző… Ehhez nehéz mit hozzáfűzni. Természetes, hogy befolyásolja ezt a korrupciós affér. A pozsonyi látogatottságot befolyásolja az, hogy egy bolond bombát dob a nézők közé. Azt is el kell mondani, hogy milyenek a stadionok. A másik dolog, hogy eltűnt a játékosok kvalitása a szlovák ligából. A játékosok sajnos olyanok, amilyenek, mert a klubok úgy működnek, ahogy működnek. Amikor a fiatal játékosok, tizennyolc-tizenkilenc évesen azon gondolkoznak, hogy inkább elmennek dolgozni, akkor komplikált a helyzet. A klub kinevel egy tehetséget, úgy, ahogy kinevelte a Nyitra Vestenickýt vagy Špalekot, de meddig lesznek itt? A környező országokból olyan játékosokat hozunk a szlovák ligába, akik ingyen vannak, de nincs meg a kellő kvalitásuk. A minőség rossz, és ha a néző látja, hogy a játékos nem tudja rendesen levenni a labdát, rendesen továbbpasszolni, és ez ismétlődik a harmadik, negyedik meccsen, akkor nem jön el. Ide jöjjön fagyoskodni? Minek? Természetesen az edzők és játékosok is hozzájárulnak ehhez a jelenséghez.

Radványi: Vlado sok mindent elmondott helyettem is. Természetesen a nézők nem vakok, látják, hogy a játékos kap egy hosszú labdát, és negyedszerre kezeli le azt. Lehet, hogy egyszer eljön, de másodszor, harmadszor már nem, mert ezt a szintet láthatja a harmadik vagy a negyedik ligában is. Én is találkozom sok fiatal játékossal, akik inkább elmennek dolgozni, vagy játszani alacsonyabb osztrák bajnokságba, ahol a pénz háromszorosát kapják meg. Az első ligában, szerintem, maximum három klubban van pénz, a többi pedig szenved a nyomorban. Amikor a néző négy meccsen át azt látja, hogy passzolni nem tudnak a játékosok, mire járjon ki? Nyitrán legalább van a fiataloknak valami alapbázisuk, de Dunaszerdahelyen az U19-es második ligát játszik és a tabella sereghajtói közé tartozik. Onnét nehéz valakit kiemelni a Corgoň Ligába. A nézőt nem lehet becsapni, természetesen az a fontos, hogy a klubtulajdonosoktól kezdve mit látnak a pályán…

 

U.I.

Hm… Megoldás… A szlovák klubfocinak, a mai formájában, semmi köze a labdarúgáshoz, mint sporthoz. A foci csak eszköz lett olyan emberek kezében, akiket az sem érdekel, hogy csak kétszáz néző van a meccsen. Kialakítottak egy hálózatot, mely virágoztatja az „üzletüket”, s közben kivéreztetik a focit. Szerintem csak részletmegoldások vannak, mert ezt a rendszert nem lehet megdönteni, vagy újból, amatőr bázison kell elkezdeni a foci újraélesztését. Amit ma látunk, az nem foci, hanem a biznisznek a legotrombább formája. Tisztelet a kivételnek.     

(Poór Tibor, KLIKKout 2013. december)

 

A cikket a KLIKKout magazín szíves engedélyével közöljük.