„Nem szabad túlértékelni a kezdeti sikereket”

 

Másfél év után visszatért a DAC-stadionba Németh Krisztián. A dunaszerdahelyi labdarúgócsapat egykori erőssége, később másod-, aztán vezetőedzője a március elején sorra került tulajdonosváltás után a sportigazgatói posztot tölti be a sárga-kéknél.

 

Sokan meglepődtek a 2011/2012-es idény végén, amikor távoztál a DAC kispadjáról. Azért, mert a csapat kiesett az élvonalból?

Nem ez volt a fő ok. Dunaszerdahelyen másodedző voltam, és tudjuk, hogy igencsak rossz volt a hangulat a csapat öltözőjében. Nyugodtabb, helyre vágytam, ahol helyi fiatalokkal dolgozhatok. Ezért mentem a Sportgimnáziumba, s elvállaltam a dunaszerdahelyi FK 2007, majd aztán a nyékvárkonyi együttes irányítását. Ez nagy kihívás volt számomra, hiszen azon fáradoztunk, hogy felkészítsük a környék legtehetségesebb labdarúgóit az élsportra. Az volt a célunk, hogy a felvidéki gyerekek ne a magyarországi, a pozsonyi és a nagyszombati akadémiákon kössenek ki, hanem maradjanak itthon. Ezért foglalkoztunk, foglalkozunk kiemelten az utánpótlás-neveléssel. És ezt az elképzelést teljes mértékben támogatja Világi Oszkár, aki a közelmúltban elárulta, ezeket a fiatal tehetségeket egy saját tulajdonú, élvonalbeli csapatban szeretné látni…

 

Csak az volt a kérdés, melyik városban lesz ez az együttes?

Végül is a lehető legjobb megoldás született. Hosszas tárgyalássorozatok után megegyezett a DAC tulajdonosaival. Nagyon jó kezekbe került a klub, hiszen Világi Oszkár is imádja a dunaszerdahelyi futballt.

 

Meglepődtél, amikor felkínálták a sportigazgatói posztot?

Természetesen, de nem haboztam egy pillanatig sem, hiszen, amint azt a közelmúltban is elmondtam, ha szükség van rám, akkor mindig a dunaszerdahelyi klub rendelkezésére állok. Mivel az új tulajdonossal hasonlóan gondolkodunk, azt hiszem, minden téren megértjük majd egymást.

 

Mi lesz tulajdonképpen a feladatod?

Amolyan összekötő kapocs leszek a tulajdonos és az öltöző között. Szeretném egy kicsit tehermentesíteni Radványi Miklós vezetőedzőt, akinek most már, kizárólag csak a szakmai dolgokkal kell törődnie. A múltban bizony az öltözőn kívüli ügyekkel is kellett foglalkozniuk a trénereknek.

 

Elárulnád, hogy mik a fő céljaitok?

Természetesen! Elsősorban egy ütőképes élvonalbeli csapat kialakítása, amely eredményesen szerepel a bajnokságban, közönségszórakoztató futballt játszik és kiharcolja a bennmaradást. Jövőre pedig a középmezőnyben végez. De nemcsak a felnőtt csapattal foglalkozunk kiemelten, hanem az utánpótlás-neveléssel is. Ezen a téren óriási a lemaradás, de nemcsak Dunaszerdahelyen, hanem a többi I. ligás együttesnél is. Első lépésként 9-10 ifijátékost hoztunk az FK 2007-ből. Szeretnénk, ha a korosztályos csapat kiharcolná a bennmaradást a második vonalban, jövőre pedig a feljutásért küzdene.

 

Az ifjúsági csapaton kívül a felnőtt együttes is romokban hevert az őszi idényt követően…

Az utolsó helyen várta a tavaszi folytatást, és nem sokkal a rajt előtt, bundázó játékosai miatt hat pontot levontak a kiesőjelölt gárdától. A szakvezetés bízott az edzőben, akinek ezúttal sikerült valódi erősítéseket igazolnia. Nagyon jó húzás volt visszahozni Szarkát, Szabót és Strakát.

 

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a sereghajtó DAC szenzációsan rajtolt, hiszen a tavaszi idény első három mérkőzésén 7 pontot (az interjú a Slovan elleni mérkőzés előtt készült – szerk.megj.) is szerzett. Gondolom, ti is kellemesen meglepődtetek?

Az eddigi eredmények minden várakozást felülmúlnak. Természetesen mindenki nagyon örül ezeknek a jó eredményeknek, de azért a földön kell maradnunk, nem szabad túlértékelni a kezdeti sikereket. Valamennyien tudjuk, a neheze még csak most következik. Egy-egy esetleges vereség után nem szabad megtorpanni.

 

Említetted, hogy ezen túl kiemelten foglalkoztok az utánpótlás-neveléssel. És ehhez nagy szükség lenne egy modern pályára…

Ez így igaz! Úgy tervezzük, hogy Sikabonyban felépítenénk egy korszerű edzőközpontot kizárólag a fiatal tehetségek számára. Ez a futballakadémia akár már három év múlva kinyithatná kapuit. Mert valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy Dunaszerdahelyen és környékén sok tehetséges srác kergeti a labdát, csak foglalkozni kellene velük. Ellenkező esetben elmennek máshová, de vannak olyanok is, akik végleg befejezik a futballt.

 

A DAC-szurkolók a tulajdonosváltás után visszatértek a lelátókra, és ez is sok mindent elárul…

Egy csapatnak mindig nagy szüksége van a drukkerekre, mert felettébb lehangoló dolog üres lelátók előtt futballozni. Remélem, a továbbiakban még többen lesznek a hazai meccseinken, és a szép számú közönség szűnni nem akaró lelkesedéssel buzdítja majd a csapatot, amely eddig várakozáson felül teljesít a tavaszi szezonban.

(Zsigárdi László, www.szabadujsag.com, 2014.03.30.)