Németh Krisztián, a dunaszerdahelyiek sportigazgatója reméli, 2-3 év múlva saját nevelésű játékosok is lesznek a keretben

„Nagy szükség van egy erős DAC-ra”

 

Ő a közvetítő kapocs a klubvezetés és az öltöző között, emellett az utánpótlás-nevelés szilárd alapokra állításán is dolgozik. Németh Krisztiánnal, a DAC új sportigazgatójával beszélgettünk.

 

Németh Krisztián jól érzi magát az új szerepkörben (Somogyi Tibor felvétele)

Hogyan telt az első hónapja sportigazgatóként?

Úgy, ahogy vártam, munkával. Hétfőtől vasárnapig a nap minimum tizenkét órájában dolgoztam. De ez is olyan szakma, amit csak szívvel-lélekkel lehet csinálni, így lehet valaki eredményes.

 

Mi pontosan a feladata?

Konzultálni a játékosok szerződtetését, egyeztetni a munkafolyamatokat Radványi Miklós vezetőedzővel. Többször találkozunk egy héten, hogy neki tényleg csak az edzésekkel, a szakmai munkával kelljen törődnie. Nekem kell biztosítani a feltételeket a napi munkához, ezt megszervezni, továbbá kapcsolatot tartani a klubvezetés, azaz Végh Tibor elnök és Világi Oszkár klubtulajdonos, valamint az öltöző és az edzők között. Munkám másik, ugyanilyen fontos része, hogy egy működő ifjúsági bázist építsünk, amely termelni fogja az élsportolókat a DAC számára. Tudjuk jól, hogy a helyzet jelenleg nagyon rossz, az utóbbi években nem szerepelt a keretben saját nevelésű játékos, ezen mindenképpen változtatni akarunk.

 

Hogyan lehet ezt elérni?

Erős ifjúsági csapatokat szeretnénk, s hozzá egy erős juniorcsapatot is. Megfigyelhető jelenség, hogy az U19-es korosztály után nagyon sok játékos elveszik, eltűnik, a 19 és 23 éves kor közötti időszak a futballisták temetője. Ezt szeretnénk elkerülni. Ki akarunk építeni egy működőképes akadémiát, ennek érdekében már tanulmányoztuk a francia modellt Auxerre-ben, a napokban készülünk az Ajax akadémiájára, és még egy német akadémiát is szeretnénk meglátogatni. Versenyképes rendszert akarunk kialakítani. Ez hosszú távú projekt, többéves folyamat, de minél előbb el kell kezdenünk, hogy eredményesek lehessünk.

 

Ehhez azért az is fontos lenne, hogy a DAC most ne essen ki. A csapat jelenleg még mindig sereghajtó, ha leszámoljuk a fegyelmi bizottság által elvett hat pontot. Milyen esélyt lát a bentmaradásra?

Természetesen a klub zászlóshajója mindig az A csapat. Nagyon örülök, hogy újra élmény DAC-meccsre járni, és a szurkolók meg a játékosok mérkőzésről mérkőzésre eredményesen harcolnak együtt. A gyenge őszi szereplés után, megspékelve a hatpontos levonással minden fordulóban élet-halál harcot vív a csapat, de hála a szurkolóknak, egyelőre sikeresen. Jó úton járunk, de a neheze még hátra van. Mindent meg fogunk tenni, így együtt, keret, edzők, vezetők, szurkolók, hogy bentmaradjunk.

 

Sportigazgatóként akár a kispadról is nézhetné a meccseket, de mindig a lelátón ül.

Jelenleg is edzősködöm, Nyékvárkonyon a felnőttcsapat mellett az U19-es együttest is átvettem. Szeretem az edzői munkát, de most a DAC-nál más jellegű feladataim vannak, és nagyon jól érzem magam ebben a szerepben.

 

Hogyan győzi a DAC mellett még a nyékvárkonyi gárda irányítását is?

Fontos, hogy az embernek jó segítői legyenek. Sok segítséget kapok a felettesemtől, Végh Tibortól, és rengeteget segítenek a mellettem lévő asszisztensek, Borbély Balázs, Kiss Igor, Lépes György. Hasonló vérmérsékletűek, mint én, hasonló a véleményünk, és nyugodtan rájuk lehet bízni a dolgokat. Jó időbeosztással igyekszünk mindent megoldani.

 

A dunaszerdahelyi utánpótlással kapcsolatban mi a legsürgősebb teendő?

Komoly problémák vannak az infrastruktúrával, ez a legégetőbb probléma. A sikabonyi létesítményt fel kell újítani, a tervek már megvannak, és szerintem egy hónapon belül elkezdődik az átépítés, hogy legyen hol edzeniük a gyerekeknek. Ez az első lépés, s utána fokozatosan le kell fektetnünk az akadémia alapjait.

 

Mikor jöhet el a nap, hogy egy saját nevelésű DAC-játékos lépjen pályára az A csapatban?

Rövid távon úgy oldottuk meg ezt, hogy visszacsábítottuk a régió legjobbjait, Straka Gábort, Szabó Ottót, Szarka Ákost. Vannak kinézve játékosok, akiket nyáron szeretnénk hasonlóan hazahívni. Vannak tehetségek, akik jelenleg máshol vannak vendégjátékon, nekik is lehetőséget akarunk adni nyáron. S természetesen azon leszünk, hogy két–három év múlva a saját akadémiánkból legyenek játékosok az A csapat keretében.

 

Bentlakásos akadémiát terveznek?

Sokat gondolkodunk az akadémia formájáról, jelenleg úgy tervezzük, hogy bentlakásos volna, s egész napi programot biztosítana a gyerekeknek. Az akadémia felépítésében komoly szerepet szánunk a sportgimnáziumnak is.

 

Korábban sok mindent a szülőknek kellett állniuk az utánpótláscsapatoknál. Most ők is reménykedve várják, hogy változik a helyzet.

Ha eredményesek akarunk lenni, akkor olyan feltételeket kell teremtenünk, amelyek lehetővé teszik a munkát. Biztos vagyok benne, hogy Dunaszerdahelyen a következő években biztosítva lesznek a körülmények az európai szintű munkához.

 

Milyen reakciókkal találkozik, mit várnak a szurkolók a DAC-tól, s mit várnak az ön tevékenységétől?

Nagyon pozitívan viszonyulnak most az emberek a DAC-hoz, mindenki szurkol, mindenki azt szeretné, ha sikeresek lennénk. A zsolnaiak elleni bajnokin kint volt 4000 ember, ezt az élményt minél többször szeretnénk átélni. Ha valakivel találkozom, csak jó dolgokat hallok, sok sikert kívánnak, szorítanak. Szerintem nagy szükség van egy erős DAC-ra a Csallóközben.

 

Vannak személyes céljai, hogy mit szeretne egy–másfél éven belül elérni?

Óriási célokról beszéltem, ezt elmondani nagyon könnyű, de az a legfontosabb, hogy ezekkel a komoly célokkal Világi Oszkár teljesen azonosul, ő is azt akarja, hogy versenyképes legyen a DAC, mind az utánpótlás, mind a felnőtt csapat szintjén. Ezek a céljaink, elindítani az akadémiát, s ilyen fantasztikus hétvégéket átélni Dunaszerdahelyen, mint az elmúlt egy hónapban. Ha ez így lesz, az eredmények is jönni fognak.

(BŐD TITANILLA, Új Szó, 2014. április 2.)