A dunaszerdahelyiek csatára nem vár enyhítő körülményeket

Szarka Ákos: „Bocsássanak meg!“

 

Szarka (jobbról a harmadik) az elkövetkező meccseken hiányozni fog a DAC-ból

(Somogyi Tibor felvétele)

Hős lehetett volna, de egyetlen rossz mozdulattal talán az egész szezonra elvágta magát. Szarka Ákos, a DAC csatára Senicán az első félidőben két gólt szerzett, szünet után azonban hátulról durván odalépett TomᚠKóňának, aki szárkapocscsont-törést és szalagszakadást szenvedett. Szarkát kiállították, s vélhetően hosszú eltiltás vár rá. A 23 éves dunaszerdahelyi játékossal két nappal a történtek után beszélgettünk.

 

Két nap eltelt azóta, hogy súlyos sérülést okozott TomᚠKóňának. Hogy érzi magát most?

Nem túl jól. Mindig ez jár a fejemben. Megváltoztatni sajnos már nem tudom, ami történt, de folyton erre gondolok. A hozzám közel álló emberek segítenek, de ez most nagyon nehéz. Senkinek nem kívánom, amit mi ketten Kóňával ezekben a napokban átéltünk. Azt remélem, hogy Tomᚠmielőbb felépül.

 

Mire emlékszik a kérdéses szabálytalanságból?

Minden megmaradt. Sok ilyen párbaj van a fociban, csak hát ez csúnyán végződött, Kóňának eltört a lába. Ezért is emlegetik most brutális faultként. Pedig a játékban több ilyen szabálytalanság van, amikor senkinek nem törik el a lába. Csak hát Kóňa nagyon súlyosan megsérült...

 

Mi futott át az agyán, amikor meglátta Kóňát a földön?

Amikor megláttam a lábát, már tudtam, hogy baj van. Nem tudtam reagálni, meg sem tudtam szólalni, nem is fogtam fel, ki van, mi van körülöttem, csak őt néztem. Lehet, hogy ez a videófelvételen nem így tűnt, de csakis az járt a fejemben, hogy milyen súlyos sérülést okoztam.

 

A fő kérdés, amit mindenki elemez, hogy ez szándékos vagy nem szándékos szabálytalanság volt-e.

Nem akartam, hogy Tomᚠmegsérüljön. Nem akartam, hogy ez az egész megtörténjen. Nem az volt a szándékom, hogy eltörjem a lábát.

 

Gondolkodott már azon, milyen büntetés várhat önre? A fegyelmi szabályzat szerint a súlyos sérülést okozó szabálytalanságért egytől hat hónapig terjedő eltiltás járhat.

Nem hallottam még semmit, de nem várok semmi jót. Ez így is van rendjén, mert ami történt, megtörtént, és csúnya következményei lettek. Nem várok enyhítő körülményeket. Ez van. Tanulság ez nekem, és tanulság másoknak is, ha néha valakinek legszívesebben nekimennének a pályán.

 

Változtatni fog ezután a kemény játékstílusán?

Remélem, hogy még sok meccsen pályára léphetek. Kemény játékos vagyok, sokat adok, sokat is kapok. Szerintem ez nem fog változni. De ezt nehéz most megjósolni, nem tudom, mi vár rám, mikor térhetek vissza a pályára.

 

A csapattársak mit mondtak önnek a mérkőzés után?

Csapattársaim Radványi edzővel együtt tudják, nem vagyok alattomos focista. Keményen játszom, de nem szándékosan okoztam sérülést. Senki nem tett nekem szemrehányást, de szerintem azután fogunk bővebben beszélni erről, ha fogom tudni a büntetés mértékét.

 

TomᚠKóňát megkereste azóta?

Vasárnap írtam neki SMS-t, hétfőn pedig felhívtam.

 

S ő hogyan reagált?

Nehéz ez. Ő sem tudott nagyon még erről beszélni, és nekem is nagyon friss volt. Bocsánatot kértem tőle, a családjától és a klubjától is, hiszen a Senica egyik kulcsjátékosa. Javasoltam, hogy személyesen is találkozzunk, de még nem tudom, mikor és hogyan kerülhetne erre sor. Elhiszem, hogy nagyon nehéz neki, és tudom, hogy lehet, hogy nem fogja elfogadni a bocsánatkérésemet.

 

Ez az ügy a lehető legrosszabbkor jött a DAC-nak és személyesen önnek is. Éppen belelendült a játékba, lőtt két gólt a Senica ellen az első félidőben, a DAC-nál pedig összeállt a játékrendszer.

Ezt nagyon sajnálom. Összeállt a csapat, voltak jó meccseim, végre a gólok is megjöttek, erre ilyen kárt okoztam a csapatomnak. Meggyengítettem az együttest, nem csak erre a meccsre, hanem az egész szezonra. Bocsánatot szeretnék kérni a csapattársaimtól, az edzőmtől és a nézőktől is, akik támogattak minket. Remélem, a szurkolók nem fordulnak el tőlem. Mindig otthagytam a szívem-lelkem a pályán, nem szeretném, ha a hülyeségem miatt megváltozna rólam a véleményük.

 

A Senica ellen úgy tűnt, ez az ön meccse lehet. Két gyönyörű gól után mi volt ez a szabálytalanság? Rövidzárlat?

Nagyon sokat gondolkodtam ezen, beszélgettem is sokakkal a történtekről. Megmutatkozott, hogy az életben nagyon nehéz elérni a célokat, s ha végre felér az ember a csúcsra, nagyon hamar megváltozhat minden. Közel voltam ahhoz, hogy istenítsenek, s egy óriási butaság miatt mélyre zuhantam.

 

Felkészült már lélekben arra, hogy az elkövetkező hetekben-hónapokban nem fog játszani?

Minden futballista játszani akar, én is, de be kell látnom, hogy ezek után nem lesz könnyű visszatérni a pályára. Meg fogom szenvedni ezt az időszakot, de valahogyan ki kell bírnom, és túl kell rajta lépnem.

(BŐD TITANILLA, Új Szó, 2014. április 8.)