Huszonhárom futballista vett részt a DAC első edzésen, Martin Matlák kapusedzővel és Martin Rusňák erőnléti trénerrel bővült a szakmai stáb

Meg akarják tartani a kulcsembereket

 

Radványi Miklós vezetésével tegnap megkezdte a felkészülést a DAC élvonalbeli futballcsapata, az első, nyékvárkonyi edzésen 23 játékos vett részt. Több játékos érkezett próbára, közülük a kassai Gál-Andrezly és a szenci Trajcsík számít ismertnek. Penksa, Causic és Gergel kölcsönjátéka lejárt, a vezetők szeretnének, ha maradnának. Az előbbi kettő várhatóan szerződést hosszabbít, ám Gergelnek külföldi ajánlatai is vannak.

 

A Szencről érkezett Martin Matlák kapusedzővel és Martin Rusňák erőnléti trénerrel bővült a Radványi Miklós irányította szakmai stáb. A 45 éves szakember elsőszámú segítője továbbra is Jozef Olejník marad. Rusňák egyébként az ország egyik legjobb szakemberének számít, a szlovák válogatottnál is ő az erőnléti edző.

 

Klabník vendégjátéka lejárt, és visszatért Nagyszombatba, rajta kívül nem számítanak már a DAC-nál Boyára, Nurkovicsra, Valentára és Ben Nasrára.

 

Gál-Andrezly és Trajcsík mellett két bosnyák U21-es válogatott, Jakupovic és Bekic, az augsburgi fakóból érkezett magyar Kocsis, valamint a Slovan B gólgyárosa, Kováč vesz részt próbajátékon, s visszatért Komáromból Németh Zsolt is.

 

„Tatabányai vagyok, de 14 éves koromtól Németországban játszom, előbb Stuttgartban, majd Augsburgban kergettem a labdát. Belső védőként vagy védekező középpályásként vagyok bevethető” – tudtuk meg a 20 esztendős Kocsis Gergelytől.

 

A sárga-kékek a felkészülés nagy részét hazai környezetben végzik, július elején pedig egyhetes poprádi edzőtáborozásra utazik az együttes. Mivel felújították a pálya gyepszőnyegét, valamennyi tréningmeccsét idegenben játssza a DAC. Az edzések nagy része is Nyékvárkonyban lesz.

 

„Nem lesznek nagy változások a keretben, meg akarjuk tartani a kulcsembereinket. Penksával és Causiccsal már nagyjából megegyeztünk a folytatásról, Gergelnek viszont kecsegtető külföldi ajánlatai vannak – mondta lapunknak Németh Krisztián sportigazgató. – Fiatal játékossal akarjuk kiegészíteni az együttest, a szenci Bedecs holnap csatlakozik a többiekhez. Több játékossal tárgyalunk, remélem, sikerül megerősíteni a csapatot. Érdeklődtünk a II. liga gólkirálya iránt, ám a nagymihályi Hamuľakról túlzott anyagi igényei miatt lemondtunk. Ami az elvárásokat illeti, az 5–6. helyen szeretnénk zárni.”

 

„Rövid volt a pihenő, de jó is volt újra találkozni a játékosokkal. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal végre csak a szakmai kérdésekkel kell foglalkoznom. Azt szeretném, ha együtt maradna a csapat, bízom benne, hogy Gergelt is sikerül megtartanunk. Az mindenesetre jó jel, hogy Roman eljött a gyülekezőre – jelentette ki Radványi Miklós, aki a napokban hosszabbítja meg a szerződését. – Örülök, hogy bővült a szakmai stáb, az elismert Martin Rusňák nagy segítség lesz a számunkra. Korábbi kapusedzőnk, Kantár Szilárd több klubnál is alkalmazásba állt, így gyakran hiányzott a gyakorlásokról. Utódja, Martin Matlák viszont minden tréningen ott lesz. Természetesen szeretnénk erősíteni is, mert tavasszal rövid volt a kispadunk, a cserejátékosok nem voltak olyan szinten, mint a kezdőcsapat tagjai. Hamarosan elválik, hogy a tesztelésen részt vevő játékosok közül kikre számíthatunk. Remélem, jó csapatot sikerül kialakítanunk, és ősszel is sok örömöt okozunk fantasztikus szurkolótáborunknak.”

 

Roman Gergel fél órás késéssel érkezett a DAC-stadionba. „Zsolnán lejárt a szerződésem, még nem tudom, hol folytatom. Több ajánlatom is van – nyilakozta Gergel az Új Szónak. – Félek, nehogy megsérüljek, ezért kihagyom az edzést.” Míg a többiek gyakoroltak, Gergel a DAC-vezetőkkel tárgyalt.

 

„Ami a helyezést illeti, nincs konkrét célunk. Látványos, közönségvonzó focit akarunk játszani, Ha a szurkolóink elégedettek lesznek, akkor megkapjuk a visszajelzést, hogy jó úton járunk” – hangsúlyozta lapunknak Végh Tibor klubelnök.

 

Öt előkészületi meccset játszik a DAC, a főpróbára a szenci műfüves pályán kerül sor, mert a sárga-kékek Trencsénben kezdik a bajnokságot.

 

Kik voltak a DAC első tréningjén?

Penksa, Pernecký, Olejník (DAC ifi)–Turňa, Causic, Majerník, Trajcsík (Senec), Jakupovic (Celik Zenica), Kocsis (Augsburg B), Szabó Ottó, Šnirc–Gál-Andrezly (Jihlava), Ujlaky, Kristo, Straka, Kwin, Németh Zsolt, Brašeň–Szarka, Matúš, Kováč (Slovan B), Nguekam, Bekic (Zrinski Mostar).

 

A DAC ELŐKÉSZÜLET MECCSEI

Június 20., péntek: Mattersburg–DAC

Június 26., csütörtök: Orenburg–DAC

Június 30., hétfő: Metallurg Donyeck–DAC

Július 2., szerda: Wisla Krakkó–DAC

Július 5., szombat: Senec–DAC

(SZABÓ ZOLTÁN, Új Szó, 2014. június 14.)