DAC: Hatodik hely, új stadion, fiatal játékosok

 

Megtartotta a 2014/2015-ös bajnokság előtti sajtótájékoztatóját az FC DAC 1904 Dunaszerdahely futballklub vezetősége. A médiával Világi Oszkár klubtulajdonos, Végh Tibor elnök, Németh Krisztián sportigazgató és Radványi Miklós vezetőedző osztotta meg gondolatait. A sajtótájékoztatót Nagy Krisztián vezette, aki ezentúl a DAC kommunikáció felelőse lesz.

 

Vojtík Szimona felvétele

Elsőként Világi Oszkár nyilatkozott, aki elmondta, szerinte nincs rendjén, hogy csak július elsejétől igazolhatnak új játékosokat és július 12-én már bajnoki mérkőzést kell játszani. “Örülnénk, ha a tavalyi szezonból folytatódna a kialakult eufória. Továbbra is szisztematikusan és hosszú távon szeretnénk csapatot építeni és jó futballt játszani. A szlovák futballnak meg van az anomáliája. Július elsején kezdődik az átigazolási időszak és 12 nappal később már bajnoki mérkőzést játszunk. Ennyi idő alatt nem lehet csapatot építeni. Az átigazolási időszak szeptember 15-ig tart, de addig már több fontos mérkőzés is mögöttünk lesz. Személy szerint elfogadnám, ha augusztus elsejétől június közepéig játszanánk. A szabályok viszont adottak és be kell őket tartani.”

 

Cél a jó futball és a középmezőny

 

“Szeretnénk jó focit játszani, amely vonzza a szurkolókat, akik aztán igazi hangulatot teremtenek. Tavaly óvatosabban játszottunk, az eredmény volt a fontos, idén viszont szeretnénk támadó futballt játszani. Célunk az első hat között végezni. De ha véletlenül az első három között végeznénk, nem fogunk tiltakozni az Európa Ligában való szereplés ellen, erre viszont egyelőre nem vagyunk felkészülve. A csapat még messze van attól, hogy tisztességesen helytálljon az európai kupákban. További célunk az ifjúság nevelése és az infrastruktúra javítása.” fejtette ki a tulajdonos, Világi Oszkár.

 

Végh Tibor klubelnök értékelte az érkező játékosokat. Főleg fiatal tehetségeket kerestek, akik a tapasztaltak mellett tovább fejlődhetnek. “Tavasszal stabilizáltuk a csapat játékoskeretét, ez után pedig olyan játékosokkal akartunk erősíteni, akik a klub koncepciójába illenek bele. Szerettünk volna az egyes posztokon konkurenciát kialakítani, ezért többen is érkeztek. A fiatal érkezők közé tartozik Tóth Márió és Sabler Roman Szencről, Černák Roman Tőketerebesről és Kováč Alan a pozsonyi Slovantól. Tapasztalt játékosként érkezik Horváth Béla Lengyelországból és Struhár Peter Magyarországról.”

 

Radványi Miklós vezetőedző szerint is túl rövid volt a felkészülési időszak, de már nem lesznek olyan nyomás alatt, mint az elmúlt hónapokban. “Tavasszal a bennmaradást kiharcoló keretet szerettük volna együtt tartani, ez sikerült is. A mi feladatunk a fiatal játékosok csapatba építése, de ezt érzéssel kell végezni. A fiatal játékosok biztosan lehetőséget kapnak, de egyelőre még rövid idő telt el, hogy megmutatkozzanak a változások. Elégedett vagyok a nyári felkészüléssel, egy játékosom sem sérült meg. Tavasszal főleg az eredmények számítottak, de most már nyugodtabban játszhatunk. Szeretnénk támadó focit játszani és jó eredményeket elérni, hogy a dunaszerdahelyi szurkolók elégedettek legyenek.”

 

Edzőközpont, stadion, jövőkép

 

Világi Oszkár kitért a stadion és az ifjúsági edzőközpont kérdésre is. “Kész projektünk van a sikabonyi edzőközpont kiépítésére, ahol négy pálya kerülne kialakításra és a 6 - 13 évesek edzenének itt. Ha szeptemberben sikerül megegyezni Dunaszerdahely városával, a stadion mögött létrehoznánk három pályát az ifik és a nagycsapat számára. Szeretnénk egy 12 ezer férőhelyes stadiont is felépíteni, elsőként a jelzőóra felőli tribünnel kezdenénk. Ha ezek a feltételek adottak lesznek, a csapatok ideális körülmények között készülhetnek. Ez mind pénz és az engedélyek kérdése.”

 

A tulajdonos szerint a szlovák futballban nincs jövőkép, mely alapján fejlődne a labdarúgás. Szintén megoldatlan kérdés a sport finanszírozása, szerinte egyetlen tulajdonos a saját vagyonból nem tarthat el egy futballklubot. “Számomra hiányzik a szlovák futball jövőképe, mit és hogyan szeretnénk elérni. Biztosra veszem, a szlovák futball addig nem lesz sikeres, amíg nem fognak szisztematikusan dolgozni az ifjúsággal. Ezt megelőzően fontos az edzők képzése is. Nagyon fontos kérdés a futball finanszírozása. Nem hiszem, hogy így hosszútávon működhet a sport támogatása. Egyszerűen kell egy tiszta jövőkép az állam részéről is. A DAC és a Szenc klubokban több mint 500 gyerekkel dolgozunk, heti 3-4 edzésen és mérkőzéssel. Ez nem érték az állam számára? A szlovák futballban a klubtulajdonosok jótékonykodnak, hiszen saját pénzüket fektetik be. Elég megnézni a magyar sportokat, mennyi pénz megy a futballba, kézilabdába és a többi sportágba. Mi a szövetségtől semmit nem kapunk. Nincsenek tévés közvetítések, marketing jogok.”

 

Költségvetés, támogatók

 

A klub költségvetése két részből áll: a működéshez szükséges költségvetés az 1 millió eurót fogja elérni, az infrastruktúrára újabb milliókat fognak költeni. “Az egyik új támogató az OTP bank, a másik a Kukkonia amely a régió fejlesztési projektje. Kukkonia a Csallóköz régi elnevezése és szeretnénk egy regionális fejlesztési programot indítani, hogy ne csak a futball miatt járjanak ide az emberek, hanem használják ki a Csallóköz adottságait és lehetőségeit. Ezen belül szeretnénk támogatni és propagálni a helyi termékeket.” jelentette ki a tulajdonos.

 

A dac neve is megváltozott, FK DAC helyett FC DAC lett az új név. Újabb pozitív hír, a klub elindította új weboldalát a www.fcdac.sk címen.

 

A DAC csapata szombaton 17:30 órai kezdettel a trencséni pályán kezdi meg a 2014/2015-ös idényt.

(www.sportolunk.sk, 2014.07.09.)