A sárga-kékek keretében nincs tizenkettes mezben játszó futballista, mert ezt a számot hálából a szurkolóknak adták

Az első hat között akar végezni a DAC

 

Dunaszerdahely. A tavaszinál támadóbb felfogásban szeretne játszani, és a bajnoki táblázat első felében akar zárni a DAC labdarúgócsapata a hétvégén kezdődő Fortuna Liga 2014/15-ös szezonjában.

 

Világi Oszkár (balról), Végh Tibor és Németh Krisztián a tegnapi sajtótájékoztatón

(Somogyi Tibor felvétele)

„A tavaszinál támadóbb szellemű, nívós focit akarunk játszani, hogy lelkes szurkolóink elégedettek legyenek. Továbbra is szisztematikusan akarunk dolgozni, mert hosszú távú terveink vannak. Az idei szezonra az a célunk, hogy az első hat között végezzünk a bajnokságban – mondta Világi Oszkár, a DAC tulajdonosa a tegnapi sajtótájékoztatón. – Természetesen örülnénk, ha kijutnánk a nemzetközi kupaporondra, de ezt a játékoskeretet még nem tartom érettnek a sikeres szereplésre. Annak pedig nem lenne sok értelme, ha már az Európa Liga-selejtező első vagy második körében kiesnénk.”

 

Világi nagyon fontosnak tartja a sikabonyi edzőközpont kibővítését, ahol négy pályán zajlik az utánpótlás-nevelés. Ha szeptemberben megegyeznek a klub és a város vezetői, akkor a stadion mögötti részen elkészülnek az ifjúsági és az A csapat edzőpályái. A klubtulajdonos elárulta, hogy egymillió euró a klub költségvetése, a stadionépítés pedig újabb milliókat emészt fel. A 12 ezer néző befogadására alkalmas DAC Aréna tervezetét most engedélyeztetik, ha ez megtörténik, akkor bemutatják a projektet. A stadion felújításához az állam 2,4 millió, a város pedig 1,6 millió euróval járul hozzá.

 

Végh Tibor klubelnök arról tájékoztatott, hogy a DAC fiatal tehetségeket igazolt a Slovanfakóból érkezett Alan Kováč, a szenci Mário Tóth és Roman Sabrel, valamint a tőketerebesi Roland Černák személyében. Két tapasztalt 30 éves játékossal, Peter Struhárral (legutóbb Pápa) és Horváth Bélával (Nieciecza) is erősítettek. Végh hozzátette, olyan labdarúgókat kerestek, akik beleillenek a tulajdonos koncepciójába.

 

„A tavaszi kezdőcsapatból Causic, Gergel és Matúš távozott, bízom benne, hogy az előbbi kettőt Struhár és Horváth Béla pótolni tudja, de továbbra is keresünk egy góllövő csatárt. Tehetséges fiatalok is érkeztek, akik rövid időn belül lehetőséget kapnak az élvonalban – szögezte le Radványi Miklós, a sárga-kékek vezetőedzője. – Elégedett vagyok a felkészüléssel, ami elég rövid volt. Annak örülök, hogy senki sem sérült meg. Tavasszal végig nagy nyomás alatt voltak a játékosok, most már felszabadultabban futballozhatnak. Eredményes támadófocival szeretnénk kedveskedni lelkes drukkereinknek.”

 

Világi Oszkár szerint sok a furcsaság a szlovák futballban, például csak július elsején kezdődött az átigazolási időszak, de már tizenegyedikén rajtol a bajnokság. „Nincs ebben logika. Azt sem értem, miért kell ilyen korán kezdeni az idényt, aztán tavasszal három hónap alatt lezavarjuk a második felvonást. Sokkal jobb lenne, ha augusztustól június középéig tartana a szezon – hangsúlyozta Világi. – Az itteni fociból hiányzik a vízió, így nem lehet eredményeket elérni. Nálunk az állam és a mamutcégek nem támogatják a labdarúgást. A szlovákiai klubtulajdonosok számára ez nem üzlet, hanem jótékonykodás.”

 

A DAC tulajdonosa elmondta, nagyon meglepte, hogy szinte valamennyi szlovákiai játékos külföldi ajánlatra vár, s mivel Európában augusztus végéig tart az átigazolási időszak, addig nem akarják lekötni magukat, reménykednek a külföldi szerződésben. Csak akkor kezd érdekessé válni számukra a szlovák liga, ha nem tudnak más országba igazolni. Az a tény is ezt erősíti, hogy a szlovák bajnokságba szeptember közepéig lehet igazolni. „A csatárposzton szeretnénk erősíteni, több játékossal is tárgyalunk. Bízunk benne, hogy Szarka a mi játékosunk lesz, eltiltását enyhíti a fegyelmi bizottság, és augusztusban már számíthatunk rá” – jelentette ki Világi.

 

Megtudtuk, hogy Martin Matúš kölcsönjátéka lejárt, a dunaszerdahelyiek le akarták igazolni, ám a Kysucký Lieskovec tulajdonosa horribilis összeget kért a 32 éves támadóért.

 

Érdekes, hogy a DAC-játékosok közül senki sem viseli a tizenkettes mezt (tavasszal Ujlaky hordta). „Úgy döntöttünk, hogy ezt a számot hálából a szurkolóiknak adjuk, mert fantasztikus drukkereink a tavaszi idényben valóban tizenkettedik játékosként segítették a csapatot” – jelentette ki Németh Krisztián sportigazgató.

 

A DAC kerete

 

Pavol Penksa (1-es számmal), Andrej Pernecký (22)–Ivan Šnirc (2), Mário Tóth (3), Peter Struhár (13), Matúš Turňa (19), Peter Majerník (25), Szabó Ottó (28)–Straka Gábor (7), Erik Ujlaky (8), Darijo Kristo (10), Horváth Béla (11), Amban Kwin (14), Goran Antunovics (15), Jakub Brašeň (21)–Alan Kováč (6), Franky Nguekam (17), Roman Sabler (20), Roland Černák (23)

(SZABÓ ZOLTÁN, Új Szó, 2014. július 10.)