Nyolc éves koromban feljutott a DAC a legmagasabb federális bajnokságba, majd két év elteltével a Csehszlovák kupa megnyerésével elérte történelme legnagyobb sikerét. Gyermekkorom legszebb emlékei közé tartoznak a DAC-stadionban töltött órák, a telt ház előtt játszott meccsek, a legendás trombitás és a lelkes szurkolótábor, az Akkor is a DAC! vagy a Ki a jobb? Dé Áá Céé! rigmusok. A mi hőseink teljesen eltérőek voltak a mai fiatalok képernyő-sztárjaitól. Kapko, Mičinec, Pavlík vagy Vahala voltak a szerdahelyi lurkók Szupermenjei, a velük való találkozás olyan élmény volt, amellyel hetekig büszkélkedtünk. Egy ország ismerte Dunaszerdahelyt, a liga legkissebb „faluját“, bár többnyire azt sem tudták, merre fekszik. Ebben a „faluban“ volt évekig a federáció keleti részének legsikeresebb futballcsapata. Milyen kár, hogy akkoriban még nem volt kiosztva a szlovák bajnoki cím is... Ez egy olyan időszak volt, amikor hátulról kezdték az olvasók az újságokat lapozni.

 

Nagy meccsek helyszíne volt városunk, legnagyobb talán a ma már szinte mesének tűnő DAC-Bayern München UEFA kupa találkozó volt. Az akkor összegyülemlett majd húsz ezer ember (az oficiális adat ugyan „csak“ 15.572) a legnagyobb tömeg messzi környéken, amely valaha is részt vett egy szervezett akción. Csak egy dolog tudott ennyi embert összehozni, csak egy ilyen jelenség létezett, létezik - a foci. Köztudott, a magyar nemzet egy foci-szerető nemzet, és nemcsak az 50.-es évek aranycsapatának köszönhetően. A csapat klubszínei - a Dunát jelképző kék és a Csallóköz földjén termő gabona sárga színe - a mai napig az egész Felvidék kedvencei.

 

A dunaszerdahelyi futball 2004-ben ünnepelte századik születésnapját. E szép évforduló alkalmából szerettem volna hozzájárulni a múlt feltárásához, illetve a jelen ábrázolásához egy kornak megfelelő módon – az interneten keresztül. Így kezdett el születni ez az oldal, amely főleg a DAC-ról megjelent írásokat gyűjti egybe, de megtalálható rajta több eddig sehol nem közölt fénykép vagy statisztikai kimutatás. A legjelentősebb részt az 1977-tól elmúlt több mint 30 - első- és második ligás - év képzi. Ebből az időszakból minden egyes hivatalos mérkőzés fel van tüntetve. A DAC legsikeresebb negyed évszazadáról egybegyűjtött adat, amelyet a kedves látogató elé tár ez az oldal, egyedülálló. Sok kellemes órát kívánok az emlékezni vágyó szurkolóknak! (nk, 2005. július)

 

Az információk és fényképek többsége az alábbi forrásokból ered:

Könyvek, publikációk:

Brányik Sándor - Sidó Ferenc: „A dunaszerdahelyi futball 100 éve (1904-2004)“

Brányik Sándor - Sidó Ferenc: „Száz év - száz legjobbja

Batta György: „Ki a jobb? A DAC!“

Napilapok:

ÚJ SZÓ - www.ujszo.sk

ŠPORT - www.denniksport.sk

SME - www.futbal.sme.sk

PRAVDA - www.futbal.pravda.sk

Hetilapok:

ŠTART

TIP

Internet:

www.felvidek.ma

www.futbalportal.sk

www.futbalsfz.sk

www.profutbal.sk

www.futbaldnes.sk

www.futbal.sk

www.slovakfutball.com

www.futarena.sk

 

MIT REJTENEK AZ EGYES RÉSZEK?

HÍREK - az aktuális idény újdonságai időrendi sorrendben. A médiában megjelent újságcikkek és fotók gyűjteménye

 

KLUB - alapvető információk a klubbról, pl. alapítási év, eddigi elnevezések, legnagyobb sikerek

 

A CSAPAT/B CSAPAT - az aktuális idényben szerepelő játékosok és edzők névsora, a lejátszott mérkőzések, percek, gólok számának feltüntetésével (az ARCHÍVUM-ban hasonló statisztikai áttekintés található minden egyes idényről)

 

2013/14 - az idény összes mérkőzése és eredménye. Bővebb információ is található minden egyes mérkőzésről, amennyiben a meccsre vagy annak eredményére kattint.

 

INTERVIEWS - játékosok, edzők, vezetők mikrofonvégen

 

UTÁNPÓTLÁS - a DAC ifjúsági csapatai, teljes keretek, eredmények, újdonságok...

 

SIKEREK - legnagyobb sikerek és legemlékezetesebb mérkőzések szóban és képben

 

STATISZTIKÁK - különböző statisztikai kimutatások játékosokról, edzőkről, eredményekről, nézőkről – mindenki megtalálja azt, ami érdekli!

 

Kattintson az ARCHÍVUMRA és térjen be csapatunk múltjának, sikereinek időszakába. Az elmúlt 30 év összes hivatalos mérkőzése és annak eredménye megtalálható, időrendi sorrendben – liga, kupa (nemzeti, európai). Az olvasó elé tárul továbbá az egyes idényben szereplő játékosok névsora a lejátszott ligamérkőzések és gólok számával, az edzők, és az utóbbi évekből az előkészületi mérkőzések listája is. Ez a rész fokozatosan bővül, hisz nem egy emlékezetes mérkőzés többet érdemel, mint csupán az alapvető tények feltüntetését. Szintén készül a távolabbi múlt feltárása, bemutatása.

 

STADION - szóban és képben mutatjta be csapatunk otthonát, amely sok szép viadalnak, és nem egy kulturális eseménynek adott otthont

 

DUNASZERDAHELY - városunk és annak lakosai életét mutatjta be, további honlapok linkjeink keresztül

 

LINKEK - más hazai és külföldi futball-weboldalak (híradás, csapatok, játékosok, nemzeti és nemzetközi szervezetek)

 

FANZONE - a szukrolókról - a szurkolóknak

 

FORUM - egyenes link a szurkolói fórumra

 

Az egyes részek és a mérkőzések adatai fokozatosan további információkkal bővülnek.

 

Kedves szurkoló,

írd meg, miért szurkolsz a DAC-nak, mit gondolsz annak játékosairól, edzőiről, stadionjáról, múltjáról vagy jelenéről. Esetleg írd meg a DAC-cal kapcsolatos kedvenc történetedet. Minden „papírt tűrő“ hozzászólás közölve lesz.

 

Az oldallal, annak tartalmával vagy grafikájával kapcsolatos véleményeket, hozzászólásokat az info@fcdac1904.com e-mail címre várjuk.

 

Tudta-e, hogy....

- A legtöbb 1. ligás mérkőzést Ján Kapko játszotta (204). De vajon ki rúgta a legtöbb gólt az első, illetve a második volnalban?

- A legtöbb néző stadionunkban az 1988-as Bayern elleni UEFA-kupa találkozón volt - hivatalosan 15 572.

- Érthetőn Dunaszerdahelyen játszotta hazai mérkőzései nagy részét csapatunk. De hazaiként szerepelt már Nagymegyeren vagy Vágsellyén is.

- A leghosszabban szolgáló edző Pecze Károly volt (5 idény, 150 ligameccs), de a legtött mérkőzésen – 152 – Szikora György vezette a csapatot.

- A történelmi első DAC-gólt a második ligában 1980. augusztus 9.-én Domonkos Tibor lőtte. Az legfelsőbb bajnokságban Majoros Györgyé az elsőség, ő 1985. szeptember 8.-án a Zsolna ellen volt eredményes.

- Tóth László 106 második vonalbeli találkozón 68 pontos találatot ért el!

 

Ez csak egy kis ízelítő abból, amit a www.fcdac1904.com honlapon megtalálhat a kedves szurkoló.

 

FELHÍVÁS:

Szeretne az oldal tartalmán, külalakján változtatni, a készítésehez hozzájárulni? Olyan emlékek, újságcikkek, vagy tárgyak tulajdonosa, amelyek még nem találhatók az oldalon, illetve a készülő virtuális múzeum részeit képezhetnék? Kérem jelentkezzen az info@fcdac1904.com email címen.